Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) har sittet i fangenskap siden slutten av januar. IS og andre grupperinger har flere ganger krevd løsepenger for nordmannen. Foto: PRIVAT

Statsminister Erna Solberg bekreftet klokken 19.00 langt på vei at det norske IS-gisselet Ole Johan Grimsgaard-Ofstad er henrettet av terrororganisasjonen. Tidligere på kvelden hadde IS publisert siste utgave av sitt propgandamagasin, Dabiq. På nest siste side sto det med store bokstaver «henrettet» over et bilde av nordmannen. Et kinesisk gissel skal også ha blitt drept sammen med Grimsgaard-Ofstad.

- Vi har ingen grunn til å tvile på at bildet er ekte, sa statsministeren i en pressekonferanse.

Bekreftet alvorlig mishandling

- Det finnes ingen unnskyldning for behandlingen vår landsmann har blitt utsatt for. Dette er et kaldblodig mord. Våre tanker går til hans nærmeste familie. De har vår dypeste medfølelse. Dette er svært smertefullt, sa Erna Solberg på pressekonferansen.

Utenriksminister Børge Brende orienterte også om bildene av nordmannen. Brende bekreftet i tillegg at Grimsgaard-Ofstad skal ha blitt grovt mishandlet i fangenskap.

- Bilder og video av mishandlingen ble sendt til oss sammen med krav om løsepenger, sa Brende.

Både statsministeren og utenriksministeren har vært i kontakt med Grimsgaard-Ofstads familie onsdag. Familien skal ha bedt om ro i etterkant av publiseringen av bildet

- Det er nærmest umulig å forstå belastningen familien hans har vært utsatt for i disse ukene og månedene, sa utenriksministeren.

Familien til Grimsgaard-Ofstad takket norske myndigheter for oppfølgingen og arbeidet for å få 48-åringen løslatt i en uttalelse til NTB. Ifølge familien ble Grimsgaard-Ofstad lemlestet to ganger, hele tiden under trusselen om å bli drept.

– Til slutt gjorde IS så alvor av truslene og drepte ham, skriver familien.

Kidnappet i januar

Det var i januar at Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) ble kidnappet i Syria. Kidnappingen ble imidlertid først offentlig kjent i september, da i forbindelse med en kunngjøring fra IS i Dabiq. Norske myndigheter ble informert om kidnappingen av den 48 år gamle nordmannen samme måned som bortføringen fant sted, men valgte å holde dette hemmelig. Det bekreftet statsminister Erna Solberg (H) 9. september. Da fortalte Solberg også om kravene om løsepenger.

Onsdag kveld avsluttet statsministeren pressekonferansen med å svare på et spørsmål om løsepenger med at Norge heller ikke i fremtiden vil betale gisseltakere som holder norske statsborgere.

- Det vil sette flere i fare, sa Solberg.

Onsdag kveld ble det også kjent at Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) iverksetter deler av terrorplanverket, og at PST skal samarbeide tettere med vanlig politi om innhenting av informasjon for å forebygge planlegging av terror i Norge.

Studerte ved NTNU

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad var opprinnelig fra Porsgrunn, men bosatt i Oslo. I januar fortalte han selv på sosiale medier i januar at han var kommet til den syriske byen Idlib. Han skal ha tatt seg inn i Syria fra Libanon. Formålet med reisen var uklart.

Mannen har tidligere vært student ved NTNU.  Han tok masteremnet «Stormakters vekst og fall» i fjor høst.

Nordmannen skal tidligere ha vært i PSTs søkelys etter ekstreme ytringer på nett, men han skal ikke ha vært fremmedkriger.

Dabiq-utgaven har i tillegg til informasjon om det som skal være det norske gisselet, viet mye plass til terroren i Paris. Foto: SKJERMBILDE