Mer enn halvparten av norske menn har samme DNA-profil som de som er påvist i sæd på de to drapsofrene, konkluderte Bente Mevåg fra Rettsmedisinsk Institutt i retten i går.

Isolert sett er DNA-beviset derfor ikke tilstrekkelig til å kunne knytte den drapstiltalte Viggo Kristiansen (21) til åstedet og handlingene.

- Det eneste vi kan fastslå med sikkerhet er at ingen av de to tiltalte kan utelukkes som opphavsmenn til det biologiske materialet som ble funnet på drapsofrene, sa Mevåg.

Årsaken til at det ikke lot seg gjøre å få en fullverdig profil, er at det DNA-materialet som ble undersøkt, var mangelfullt og delvis nedbrutt. Det var spanske eksperter som til slutt greide å få fram et meget begrenset analyseresultat.

Styrket troverdiget

Men dette betyr ikke at påtalemaktens tiltale mot Kristiansen er svekket. Andre funn som ble gjort på drapsstedet og Drapsofrene styrker tvert om tiltalen mot Kristiansen.

Og det er sakens aller viktigste bevis mot Kristiansen - nemlig kameratens tilståelse- som står sterkere enn noen sinne etter gårsdagens rettsforhandlinger. Jan Helge Andersen har nemlig gitt politiet en versjon av hvordan jentene ble drept som stemmer forbløffende godt med funn rettsmedisinerne har gjort.

Rettsmedisinernes vitneprov i retten i går har følgelig styrket Andersens troverdighet betydelig. Det innebærer at Kristiansen sitter fastere i klisteret

Begge de to sakkyndige rettsmedisinerne, Torleiv Rognum og Kari Ormstad, konstaterte i retten i går at både overgrepene og drapene kan ha vært begått på den måten som Andersen har fortalt politiet.

- Det kan ha skjedd tilnærmet slik Andersen har forklart, bekreftet Rognum. Han fikk full støtte av sin kollega, Ormstad.

Ikke motstrid

Når det gjelder spørsmålet om seksuelle overgrep så er Andersen hittil ikke blitt trodd av påtalemakten. Andersen har hele tiden hevdet at han ikke fullbyrdet noen voldtekt av den ene jenta, men at han kun såvidt var borti henne med uerigert kjønnsorgan.

I går fastslo ekspertene at dette ikke behøver å være en bløff fra Andersens side.

Ormstad fortalte at DNA-profilen som kan knytte Andersen til et overgrep, ikke nødvendigvis er fra sæd. Den kan også stamme fra slimhinnen. Disse kan overføres ved lett berøring.

På den bakgrunn framstår Jan Helge Andersens versjon av hva som skjedde som mer troverdig.

Hvorfor skulle Jan Helge Andersen lyve om Kristiansens medvirkning, når han ellers i stor grad forteller sannheten?

Så langt i saken har verken Viggo Kristiansen eller hans forsvarer, Tore H. Pettersen, klart å produsere ett eneste motiv Andersen kan ha for uriktig å trekke med Kristiansen som medskyldig.

Retten fikk i går en grundig innføring i alt det DNA-materialet som føres som bevis i barnedrapssaken. Og det eneste hundre prosent sikre DNA-bevis er det som knytter Jan Helge Andersen direkte til drapsstedet. Den DNA-profilen som ble funnet i et hår på drapsstedet er en helt unik profil for 20-åringen.

Men DNA-profilene fra sædrester som er påvist på de to jentene er langt tynnere.

På den ene av jentene er det påvist sædrester fra to menn, og begge tiltalte har DNA-profiler som passer. Den andre jenta hadde sæd fra en mann, og her passer kun den ene av de to tiltalte, nemlig Viggo Kristiansen. Men problemet er at over halvparten av norske menn har samme DNA-mønster.

Ifølge sivilingeniør Bente Mevåg er det kun to sikre konklusjoner som kan trekkes av DNA-resultatene fra sæd som ble produsert i Spania:

For det første at det har vært to menn på åstedet. For det andre at det DNA-materialet som er funnet på begge jentene, ikke utelukker Kristiansen som opphavsmann, og at det som er funnet på den ene av jentene ikke utelukker Andersen.

EIRIK VIGSNES