Politiet sendte lørdag ettermiddag ut en liste over de som var om bord i helikopteret som styrtet fredag. Tolv menn og en kvinne omkom i ulykken.

Stabssjef Gustav Landro hos politiet i Bergen og Per Angel ved Kripos' ID-gruppe holdt en pressebriefing om siste nytt etter ulykken lørdag morgen.

Landro fortalte at politiet i dag hadde gjenopptatt søk i ulykkesområdet, både på land og i sjøen. Et kranfartøy hevet lørdag ettermiddag helikopteret som styrtet ved Turøy utenfor Bergen.

Her kan du lese alle sakene om helikopterulykken.

Starter ID-arbeid

13 personer var ombord i helikopteret, men politiet kan foreløpig ikke si om alle er funnet.

- Om vi har funnet alle kan vi ikke svare på. Vi vet bare hvor mange som var i maskinen, sa Angel under pressebriefen.

Han sier at de fortsatt leter i området, men at de samtidig setter i gang et identifiseringsarbeid basert på blant annet DNA og annen informasjon.

- Innen fem dager bør vi være ferdige, under forutsetning av at alle er funnet, sa Angel.

Han sier at identifiseringsgruppen består av et team på 18 person, og at det er et krevende arbeid de må gjøre. Angel betegnet ulykkesstedet som omfattende og stygt.

De svarte boksene funnet

Deler av helikopteret som styrtet ved Turøy i Hordaland fredag, ble hevet senere samme kveld. De svarte boksene bleogså funnet og blir sendt til England lørdag.

– De som føler utrygghet, savn og smerte, skal vite at de ikke er alene i sorgen. Dette er en sorgfull dag for alle som jobber i norsk olje- og gassvirksomhet, og for hele det norske samfunnet, sa en sterkt preget statsminister Erna Solberg (H).

Kongeparet og kronprinsparet avlyste sin reise til Stockholm der de skulle delta i kong Carl Gustafs 70-årsdag.

– Jeg har med stor sorg mottatt nyheten om helikopterulykken ved Turøy, skrev kong Harald i en kondolanse til Statoil.

Ulykken er den alvorligste på norsk sokkel siden 18 mennesker mistet livet da et helikopter styrtet på vei fra Flesland til Statfjord A i 1978. Det har ikke vært en dødsulykke med offshorehelikoptre i Norge på 19 år.

Kriseteam og pårørendesentre

Aker Solutions mobilisert sine kriseteam i Norge. Halliburtons kriseteam er samlet i Stavanger og i Bergen og opprettet en pårørendesentral, noe også Statoil gjorde i Bergen.

– Vi har gitt samtlige tilbud om å komme hit. Her er det helsepersonell, politi, nordsjøprester, psykologer som er tilgjengelig for dem som ønsker det, sa mediekontakt Knut Rostad i Statoil til NTB utenfor Scandic Hotel Kokstad, som fungerer som pårørendesenter.

Oljearbeiderne som omkom var ansatt i seks forskjellige selskaper, Statoil, Halliburton, Aker Solutions, Schlumberger, Welltec og Karsten Moholt.

De fløy en rutinemessig hjemreise fra Statoils Gullfaks B-plattform til fastlandet. Det var elleve nordmenn, én brite og én italiener om bord i helikopteret, som tilhører CHC Helikopter Service.

Ordføreren i Strand kommune i Rogaland har fått den triste beskjeden om at to av de omkomne etter helikopterstyrten var fra hennes kommune. En tredje rogalending var fra Sandnes, melder NRK.

Rotoren løsnet

Helikopteret styrtet like etter klokken 12 fredag. En video som TV 2 fikk tilgang til, viste at rotoren løsnet og i en lang periode «fløy» videre etter å ha blitt skilt fra resten av helikopteret.

– Det var et smell og en veldig spesiell motorlyd, så jeg tittet ut av vinduet. Da så jeg helikopteret styrte i en voldsom fart. Deretter så jeg en eksplosjon, forklarte et øyenvitne til Bergensavisen.

Havarikommisjonen får bistand fra den franske og den engelske havarikommisjonen i videre undersøkelser på ulykkesstedet. I tillegg vil representanter for Luftfartstilsynet og EASA delta.

Deler av helikopteret som styrtet ved Turøy utenfor Bergen i Hordaland, ble hevet fra 6-7 meters dyp av et kranfartøy fredag kveld. Rotoren ble funnet på land, et par hundre meter unna.

Fem ulykker

Helikoptermodellen EC225 Super Puma har vært involvert i fem ulykker på fire år i Storbritannia. Luftfartstilsynet har inntil videre innført flyforbud for helikoptertypen. Det dreier seg om et 20-talls helikoptre. Britiske luftfartsmyndigheter og produsenten Airbus har også innført flyforbud.

Ulykkeshelikopteret fikk utsatt service to ganger i fjor, ifølge VG. Tilsynet opplyser at det fikk ny girboks i januar i år og nytt rotorhode to måneder senere.

Luftfartstilsynet vil undersøke hvorfor CHC Helikopter Service ba om utsettelse. Firmaets administrerende direktør Arne Roland sier at de ikke har noen indikasjon på at manglende eller utsatt vedlikehold er relevant.

foto
Foto: GRAFIKK: INGER SAKSHAUG
foto
Per Angel fra Kripos' ID-gruppe forteller pressen om hvordan de nå jobber videre for å identifisere de drepte etter helikopterulykken. Foto: NTB SCANPIX