Namsosingen Vilhelm Skilhagen hadde to minutter igjen av årets siste fisketur da den enorme fisken slukte agnet på 500 meters dyp.

Haien tok med seg godbiten og satte fart bort fra båten. Vilhelm var mandag kveld alene i båten utenfor Andørja i Troms. Med seletøy godt stroppet fast under rumpeballene og over korsryggen, og med støtteplate over lårene, spente han musklene. Spesielt beinmuskulaturen. Namsosingen måtte få snudd gigant-fisken.

Se video i øverst i saken!

Fikk krampe

- Det gjelder å være fokusert på arbeidsoppgaven. Håkjerringa er tung og treg, men ikke eksplosiv. Jeg anslo at den måtte være et sted mellom 700 og 1200 kilo. Jeg presset imot, lå bakover i seletøyet og brukte beina mye. Tidvis fikk jeg krampe, forteller han.

Han fikk snudd haiens ferd etter cirka 100 meter.

Namsosingen er selv sportfiske-guide i Andørja adventure i Troms.

Selv om han var alene i båten, hadde han folk i bakhånd på land ved fiskecampen. Etter 20 minutter fikk han assistanse fra folk som rykket ut fra land.

- Jeg har alltid noen i back-up på land når jeg fisker håkjerring, forklarer Skilhagen.

Såre hender

Etter 40 minutters kamp lå håkjerringa ved siden av båten. Da startet jobben med å finne vekta. Han hoppet uti sjøen sammen med haien for å måle lengde og omkretsen av buken. Ikke helt ufarlig.

- Jeg var fokusert, men ikke bekymret. Det verste er hudtennene. Huden er som grovt sandpapir. Jeg fikk en del skrubbsår på hendene.

- Hva med kjeften?

- Så lenge man holder hendene unna kjeften går det bra.

Ved hjelp av en håkjerring-formel regnet Vilhelm ut at haien veide 982,4 kilo. Den største han noensinne har fått.

- Kan man bli dratt med på sjøen når en slik fisk biter på kroken?

- Hvis jeg blir dratt framover holder jeg meg fast i rekka. Den største faren er hvis båten er liten og håkjerringa vikler seg inn i noe tau og velter båten. Men jeg tror ikke haien klarer å svømme båten ned. Men det er viktig med erfaring. Dette er ikke noe fiske for amatører. Man må iallfall ha med seg noen med erfaring hvis man skal fiske etter håkjerring, sier namsosingen.

Nest største

Etter ti minutters måling av haien svømte den rolig tilbake ned i dypet. Skilhagen er opptatt av at fisken ikke skal bli skadet.

- Dette er robuste fisker, men vi ønsker ikke å påføre dem unødvendige skader.

Ifølge trønderen er fangsten den nest største som noensinne er tatt på stang i Norge.

- Den er også blant de ti største fiskene i verden tatt på stang. Det er bare håkjerring og et lite knippe hvithai som har vært større, forteller sportsfiskeren til adressa.no.

P.S. Agnet som Vilhelm Skilhagen brukte var en sei og en makrell. Begge på cirka kiloet.

foto
Vilhelm Skilhagen måtte bade sammen med haien for å måle hvor stor den var. Foto: Privat
foto
Agnet. To kilosfisker, en sei og en makrell, ble brukt for å lokke håkjerringa på kroken. Foto: Leserbilde