Arendal: – Det er større fiksering på utseendet nå enn før. Dette gjelder først og fremst jenter, men også unge menn. Det er litt skremmende, sa Brundtland i Arendal kulturhus lørdag.

76-åringen er forundret over at dagens unge jenter kjøper dyre og upraktiske merkevesker og bruker mye tid på hår, klær og sminke. Selv har hun aldri sett noen grunn til å barbere leggene, betrodde hun en lattermild forsamling.

– Vi syntes det var viktigere hva vi sa og gjorde, sa Brundtland.

– Ikke over

Den mangeårige norske statsministeren mener likestillingsdebatten virker å være mindre aktuell og til stede i dag enn da hun selv var aktiv i politikken.

– Det skjedde noe de siste 15 årene. Diskusjonen om likestillingstemaene døde ut. Det var liksom over, sa Brundtland.

Hun mener det slett ikke er reell likestilling i Norge og viser blant annet til skjevheter i lønn og deltidsarbeid. At fedrekvoten ble redusert fra 14 til 10 uker under dagens regjering er ifølge Brundtland et klart tilbakeskritt.

– Jeg var tidlig bevisst at det foregikk en klar diskriminering av kvinner og jenter i Norge. Vi gikk i atskilte klasser. De hadde sløyd, vi hadde skolekjøkken, sa hun i sitt innlegg.

Klimahåp

Brundtland brukte mye tid i sin tale på å spre optimisme på klimaets vegne. Hun håper og tror på et gjennombrudd under det internasjonale klimatoppmøtet i Paris senere i år.

– Det har gått langsomt framover, men mye har også skjedd i mange land. Det gjelder å ikke miste motet. Det går mot en historisk avtale, sa Brundtland, som er oppløftet av signalene fra Kina og USA.

– USA og Kina er enige om å redusere sine utslipp. Dette er noe helt nytt, tilføyde.

Ikke norsk oljestopp

Brundtland viste til at to tredeler av alle fossile brennstoffreserver må bli liggende dersom togradersmålet skal nås. Men at dette innebærer at Norge må skru igjen oljekranene, går hun ikke med på.

– Da vil olje og gass bli tatt opp andre steder i verden, der teknologien er dårligere og forurensningen større. Uansett hvor raskt man klarer å få på plass ny fornybar energi, vil det være flere tiår hvor olje og gass brukes, sier hun til NTB.

foto
76-åringen er forundret over at dagens unge jenter kjøper dyre og upraktiske merkevesker og bruker mye tid på hår, klær og sminke. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix