Zelenskyj talte til Stortinget i mars i fjor, kun uker etter at Russland invaderte Ukraina. Torsdag talte han igjen i Stortinget, da den nye Ukraina-pakken ble lagt fram.

– Forskjellen fra den gangen og situasjonen vi står i nå, er at vi nå er trygge på at den frie verden ikke vil svikte prinsippene om frihet, trygghet om at Ukraina ikke vil bli stående alene mot en slik fiende, og at Europa ikke vil gi fra seg noen av sine områder til fienden, sa Zelenskyj.

– Norges bidrag til denne tryggheten er historisk, sa han.

– Står sammen

Et bredt stortingsflertall er enig om en støttepakken på 75 milliarder kroner, som har fått navnet Nansen-programmet etter Fridtjof Nansen. Støtten fordeles over de neste fem årene. I år er halvparten av støtten militær, den andre halvparten humanitær hjelp.

Etter forhandlinger mellom partiene, ble avtalen presentert i en høytidsstemt seanse på Stortinget.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) uttrykte glede over at det var bred enighet om pakken på 75 milliarder til Ukraina de neste fem årene, og 5 milliarder i år til andre utviklingsland som er berørt av konsekvensene av krigen.

– Vi er med dere. Vi står sammen i fordømmelsen av Russlands krigføring i Ukraina og støtten til det ukrainske folks legitime forsvarskamp, sa Støre.

– Ingen kan spå

– Ingen kan i dag spå hva som vil skje i løpet av de neste fem årene. Men vi vet definitivt hva som ikke vil skje, og det er at Russland ikke vil bekjempe vårt samhold, sa Zelenskyj.

– Ukrainere og nordmenn deler de samme verdiene, vi står sammen i vårt forsvar. Vi deler den fremtidige seieren, som vil bli grunnlaget for sikkerheten til alle i verden. Måtte deres standhaftighet bli en ledestjerne for andre frihetsforkjempere, sa Zelenskyj, som mottok applaus etter talen.

Enkelt for Høyre

Statsministeren trakk fram at flertallet på Stortinget har blitt enige om en avtale som strekker seg inn i neste stortingsperiode. Høyre-leder Erna Solberg sier det var enkelt for partiet å si ja til pakken.

– Ukraina trenger forutsigbarhet og vite at vi står sammen med dem, sier hun.

Frp støtter forliket, men har fått godkjenning til å legge inn i avtalen at de ikke støtter bistandsdelen til land i sør.

– Jeg beklager at Frp ikke er med å støtter en ettårig ekstrabevilgning til bistand. Men jeg mener det er viktig å ha Frp med på Ukraina-programmet, på denne måten har vi sendt et signal om at alle aktuelle regjeringspartier neste regjeringsperiode står bak, sier Støre.

Rødt står utenfor forliket fordi de ikke fikk reservere seg mot å gi militær støtte til Ukraina utover militært b-materiell. Men partiet støtter avtalens økonomiske rammer. Venstre og MDG tok til orde for at støtten til Ukraina kan økes enda mer.

– En forsikringspremie

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kaller de 75 milliarder kronene en forsikringspremie.

– Det er en kjempeprioritering, men vi ser på det som vår nasjonale forsikring, sier han til NTB.

Han mener det er veldig viktig for norsk sikkerhet å sørge for at Russland ikke når fram med rå maktbruk overfor et naboland.

Alle pengene er ren støtte, ikke lån som Ukraina senere må betale tilbake, opplyser han.

Finansministeren er ikke engstelig for at avtalen om å bruke 15 milliarder kroner hvert år i fem år vil gjøre det krevende når budsjettene skal snekres de neste årene.

– Dette er en ren oljepengebruk, det kommer ikke til å prioriteres på bekostning av noe annet. Det er jo en del av oljepengene, og for framtiden vil det være litt mindre penger i oljefondet, men vi mener det er en forsikringspremie for oss, sier han.

SV: – Ikke bare en europeisk krise

SV som samarbeider med regjeringen om statsbudsjettet, mener det er viktig at ekstra penger til bistand til andre land er en del av pakken.

– Dette er ikke bare en europeisk krise. Ringvirkningen av krigen ser vi nå over større deler av verden. Russland og Ukraina er to av verdens største mateksportører og krigen gjør at det matmangel og økende matvarepriser og en mer desperat situasjon, ikke minst i Afrika og Midtøsten, sier avtroppende partileder Audun Lysbakken.

– Det er viktig at Norge sender to signaler: Vi har en langsiktig forpliktelse til Ukraina og vi står ved våre forpliktelser til bistand. Nå når vi prosentmålet for norsk bistand, sier han.

Han sier han håper på langsiktig støtte til bistand i budsjettene framover, og at det ikke blir nødvendig med ekstraordinære bevilgninger til bistand. Men avtalen åpner for nye slike bevilgninger, ifølge SV-lederen.