Oslo: –Det er aldri noe morsomt med tilbakegang, men vi ligger fortsatt over valgresultatet. Det er ingen grunn til panikk over disse tallene, sier parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland.

Høyre har lenge levert gode meningsmålinger og forsynt seg av Frp-velgere etter regjeringsskiftet. Nå kan hvetebrødsdagene være over.

På Respons Analyses partibarometer for Adresseavisen i februar faller Høyre med hele fire prosentpoeng sammenlignet med januarmålingen. Nå er de igjen nede på det samme nivået som valgresultatet i fjor høst.

Men det er Frp som tar vare på en god del av disse velgerne. Til sammen beholder Høyre-Frp-regjeringen og samarbeidspartiene Venstre og Høyre et solid mandatovertak i Stortinget med 90 mot 78 rødgrønne mandater, selv om både Høyre, Frp og KrF mister mandater på denne målingen sammenlignet med stortingsvalget i 2013.

Ingen panikk i Høyre

Trond Helleland tror ingen i Høyre kjenner panikkangsten komme krypende på grunn av tallene som presenteres i denne februarmålingen. Han er tilfreds med at målingen viser at det fortsatt er et solid borgerlig flertall på Stortinget, og at dagens måling gir Høyre en oppslutning litt over valgresultatet fra september i fjor.

–Vi lar oss ikke vippe av pinnen av denne målingen, og vi ser på andre målinger at vi har vært rundt 28-29 prosent. Det går noe ned på denne, men man skal huske at regjeringen til nå ikke har rukket å komme ordentlig i gang. Til nå har den brukt tiden på å ligge i høydetrening, og snart er det klart for å begynne å rulle ut sakene, sier Helleland.

Høyres parlamentariske leder utelukker ikke at uro rundt reservasjonsretten for leger kan ha gitt et negativt utslag for Høyre på denne målingen.

–Det kan jo ha betydd noe. Men alt i alt er denne målingen grei nok for alle partiene som utgjør regjeringsgrunnlaget, sier Trond Helleland.

–Ingen Per-effekt

Det har lenge sett trått ut for Frp. På flere andre nasjonale målinger er regjeringens lillebror straffet med dårlig oppslutning.

Respons Analyses tall for februar løfter partiet opp hele 1,7 prosentpoeng til 14-tallet, noe som riktignok fortsatt er markert dårligere enn valgresultatet i høst.

Partiets «hjemkomne» nestleder Per Sandberg vil ikke være med på at Frp har fått en «Per-effekt» av at han ombestemte seg – og likevel ville være nestleder i partiet.

–Haha, nei dette handler ikke om meg. Jeg tror det heller er slik at folk legger merke til at våre statsråder gjør en veldig god jobb i regjeringskvartalet, sier Sandberg kledelig uselvisk.

Sandberg forsikrer om at folk har mer i vente. Han lover at et frittalende Frp skal holde et høyrøstet politisk verksted gående i Stortinget for å holde partiet synlig. Han avviser at partiet driver dobbelt bokholderi mellom regjeringsavtalen og opposisjonspolitikk i Stortinget.

–Det står eksplisitt i regjeringsavtalen mellom Høyre, Venstre, KrF og oss at denne regjeringen skal flytte makten tilbake til Stortinget. Vi kan ikke la oss kastrere. Vi vil utvikle og spille inn ny politikk fortløpende, sier Sandberg.

Stålgrep i nord

Arbeiderpartiets nye liv i opposisjon begynner å ta form. Partiet fortsetter den jevne fremgangen etter valget, og måles frem ett prosentpoeng til en oppslutning på 34,7 prosent.

Arbeiderpartiet har et jerngrep om Midt-Norge og Nord-Norge, men måler også fremgang på Vestlandet.

Trond Giske konstaterer at Arbeiderpartiet har fått en god start på opposisjonstilværelsen.

–Vi må si oss veldig fornøyde med at vi er stabilisert betydelig over valgresultatet bare noen måneder etter valget. Det er vanligvis regjeringspartier som klarer det, sier Giske.

Han tror likestillingspolitikken – med reservasjonsretten, dyrere og færre barnehager – har begynt å flytte velgere.

–Men fortsatt tror jeg velgerne er tålmodige. Løftebruddene fra regjeringspartiene vil nok åpenbare seg og slå ut mer tydeligere etterhvert, sier Giske.

Ute av sperrgrensekjelleren

SV måles for første gang på tre måneder over den sperregrensen. Med et målt løft på 1,1 prosentpoeng, er partiet oppe i 4,8 prosents oppslutning.

–Det er utrolig greit å bli målt over sperregrensen. Det er lenge siden sist forrige gang vi kunne kommentere hyggelige målinger, sier partiets Snorre Valen.

Valen tror likevel det vil ta lang tid før partiet kommer til hektene etter det elendige valgresultatet i høst.

–Vi må belage oss på å vokse over tid og være tålmodig når vi skal fylle rollen som opposisjonsparti. Ingenting vil komme gratis i politikken i tiden fremover, sier Valen - som i går likevel kunne gå spaltelangs med sin flengende kritikk av kulturminister Thorhild Widveys redigering av Trondheim kunstmuseums vårprogram.

Per-effekt: Frp går frem på målingen, men Per Sandberg tror ikke dette skyldes at han likevel vil fortsette som nestleder. Foto: Richard Sagen, Foto: ©RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665
Ned: Høyre og Erna Solberg opplever nedgang på februarmålingen. Foto: Rune Petter Ness
Opp: Trond Giske er tilfreds med at Ap ligger over valgresultatet på denne målingen. Foto: Kjell A.Olsen