Den siste trerettersmiddagen ble servert i går. I dag stenger de betjente hyttene til Trondhjems Turistforening dørene etter det som trolig er tidenes sommer.

Nesten 4000 på Jøldalshytta

Jøldalshytta i Trollheimen har hatt 126 gjester denne helga. Totalt i hele sommer kan vert Karl Olav Mærk melde om 3786 gjestedøgn.

Etter søndagsfrokosten var alle ute av huset, enten for å avslutte Trekanten med tur til Gjevilvasshytta eller gå en dagstur før de skal tilbake til bilen for å dra hjem.

Mange over Trollhetta

– De aller fleste av våre gjester går Trekanten, og med det fantastiske været i sommer, har mange gått over Trollhetta, sier Mærk.

Han er sikker på at det fine være i sommer har fått folk til å feriere i fjellet.

Varetelling og nedstengning

Mærk har hatt sin første sesong som vert på Jøldalshytta, og har planer om å fortsette, hvis TT vil ha ham. Men det er ikke første gangen han er på Jøldalshytta.

– Jeg var dreng her fire sesonger på 70-tallet også, sier han. Nå har han vært her siden midten av juni. Tirsdag drar han hjem Før det er det litt oppussingsarbeid, varetelling og nedstengning.

– Det har vært travelt i perioder, men absolutt trivelig, og kanskje aller mest trivelig når det er travelt, sier han.

Fantastisk i Gjevilvassdalen

– Det har vært en helt fantastisk sesong, sier Randi Horghagen. Hun er vertinne på Gjevilvasshytta.

– Været har vært helt utrolig, og det har vært mye folk både dag og natt, sier hun. Horghagen har ikke oversikten over antall gjestedøgn i sommer, men har lovt Trondhjems Turistforening å sende over en oversikt i løpet av mandagen. Hun kan ikke huske så mye folk i fjellet som det har vært denne sommeren.

– Det har vært artig. Været har alt å si, sier vertinna på Gjevilvasshytta.

Trolsk lørdag

Hun forteller at lørdag var det ekstra vakkert i Gjevilvassdalen med trolsk stemning der fjelltoppene stakk opp fra skodda. Søndag er det ikke klar himmel, men fint turvær, ifølge Horghagen.

Denne helga har Gjevilvasshytta hatt cirka 100 besøkende, og det er bra for å være siste helga med betjent hytte ifølge Horghagen.

Nå har hun vært på hytta siden 1. juni, og gleder seg til å dra hjem og ha en rolig dag i morgen.

– Da skal jeg ikke gjøre noe som helst, og kanskje heller ikke snakke med et eneste menneske, sier hun. Men selv om hun låser døra for fjellgjester, er ikke fjellsommeren helt slutt for hennes del. Neste helg skal hun arrangere bryllup. Deretter kommer en skoleklasse på besøk.

Når de betjente hyttene nå stenger for sesongen, åpner alle hyttene en selvhusholdningsdel for folk som har lyst på en fjelltur.