- Den katolske kirke i Norge er rystet i sine grunnvoller etter at Troskongregasjonen den 6. april bekjentgjorde at tidligere biskop Müller av Trondheim har sagt seg skyldig i seksuelt misbruk av en mindreårig og at dette er foranledningen til hans avgang i pinsen i fjor, skriver biskop Bernt Eidsvig i en pressemelding etter dagens avsløringer i Adresseavisen.

Biskopen og den katolske kirken ble kjent med beskyldingene mot Georg Müller allerede i januar i fjor. I juni ble biskopen i Trondheim fratatt embetet og kalt tilbake til Roma. Helt frem til dagens avsløringer i Adresseavisen har den katolske kirken, både i Norge og i Vatikanet, valgt å holde tett om overgrepssaken i Trondheim.

Ville gjort det annereledes

Biskopen og den katolske kirkens fortielse av saken står i skarp kontrast til det biskop Eidsvig selv sa om Pave Benedicts tradisjonsrike påsketale på Petersplassen i Vatikanet 1. påskedag.

Da uttalte Bernt Eidsvig i et intervju på NRK Søndagsrevyen at han ville valgt en annen linje enn paven, som ikke nevnte de mange overgrepsskandalene med et eneste ord.

I stedet omfavnet paven sin kardinal Angelo Sodano, som kalte det hele for ondsinnet sladder.

- Her gir han altså en varm klem til kardinalen som kaller dette for sladder, og det er vel ikke veldig tillitvekkende for oss som står utenfor iallfall? spurte NRKs nyhetsanker Jarle Roheim Håkonsen.

- Nei, det er ikke måten jeg ville reagert på heller, sa biskop Bernt Eidsvig på direkten søndag.

- Hvordan ville du ha gjort det, hvis du var pave?

- Det har jeg heldigvis sluppet. Men jeg tror det er på tide man snakker veldig tydelig om realiteter, og jeg hadde valgt å gjøre det nå. Men jeg er ikke pave, som du allerede har antydet.

Hensyn til offeret

Biskopen begrunner kirkens taushet med hensynet til offerets ønske om at saken ikke ble viet publisitet.

- Personlig har jeg i dag vanskelig for å finne ord. Først og aller fremst ønsker jeg imidlertid å betone min medfølelse med offeret i denne sak, og jeg håper og ber om at vedkommendes ønske om anonymitet blir respektert. Den utsattes byrde er tung nok fra før. Saken er behandlet i henhold til Kirkens retningslinjer, og offerets behov og ønsker er blitt møtt og respektert etter beste evne. Dernest vil jeg i dag uttrykke min skam på Kirkens vegne og betone at Müller har handlet mot alle de retningslinjer han er underlagt og de løfter han har avlagt, skriver biskopen i onsdagens pressemelding.

Koblet ikke inn politiet

Overgrepssaken i Trondheim er aldri blitt anmeldt til politiet. Overfor Adresseavisen begrunner biskop Eidsvig dette med at saken uansett er foreldet.

- Det er ikke vårt ansvar i første omgang å melde til politiet når det er snakk om en myndig person. Kirken spør alltid sine jurister. I dette tilfellet var saken strafferettslig foreldet. I kirkeretten er det ingen foreldelsesfrist for biskoper, sier Eidsvig til Adresseavisen.

Men senest 29. mars sendte han ut en pressemelding for å nyansere et inntrykk han mente ble feilaktig skapt da han lot seg intervjue av NRK dagen i forveien.

- Ved mistanke om noe straffbart, ønsker jeg selvsagt, som tidligere uttalt, at påtalemyndigheter kobles inn - og et eventuelt offer vil sågar kunne få bistand fra bispedømmet i å melde en sak til sivile myndigheter, dette i henhold til våre retningslinjer, skriver Eidsvig 29. mars.

- Taushet er et svik

Eidsvig har også tidligere i år tatt avstand fra de mange overgrepssakene som har rystet den katolske kirken verden over. I et «Brev til de troende i en vanskelig tid for Kirken», datert 23. mars, refser han også tausheten som har rådet i den katolske kirken.

- Også taushetskulturen som har rådet blant enkelte biskoper er et svik. Falsk lojalitet til Kirken er å beskytte dens navn og rykte på bekostning av ofrene. Sann lojalitet til Kirken er å beskytte de små og svake, skriver Eidsvig i brevet - før han igjen forsikrer om at forhold i den katolske kirken som bryter med norsk lov selvsagt skal behandles av det norske retssapparatet.

Drøyt to uker senere må nå biskop Bernt Eidsvig selv svare for kirkens taushet etter overgrep i egne rekker.

Foto: SCANPIX
Biskop Bernt Eidsvig har ved flere anledninger kritisert den katolske kirkens taushet angående overgrepssaker. I over et år har han holdt offentlightene og påtalemakten uvitende om biskop Georg Müllers overgrep i Trondheim. Foto: SCANPIX