To polske menn er dømt til fengsel i sju år for en rekke sykkeltyverier i Trøndelag, Rogaland og Vestfold. En tredje polakk er dømt til tre års fengsel.

Søkte i resultatlister

Dommen falt i Nordre Vestfold tingrett tirsdag, ifølge NRK.

Til sammen dreier det seg om tyveri av 141 sykler til en samlet verdi av omtrent 3,2 millioner kroner. Politiet mener mennene har søkt i resultatlister fra sykkelritt for å finne fram til dyre sykler.

Stjal 70 sykler i Trøndelag

I løpet av et månedlangt tyveriraid i april og mai 2014, klarte de to polakkene å stjele over 70 sykler fra drøyt 40 sykkeleiere fra Trondheim, Malvik, Stjørdal, Levanger og Steinkjer.

Blant annet stjal de seks sykler til en samlet verdi på rundt 130 000 kroner fra en mann på Nidarvoll i slutten av april. En mann bosatt på Tiller fikk dagen etter frastjålet tre sykler og to par ski til en samlet verdi på rundt 150 000, mens polakkene brukte selveste nasjonaldagen 17. mai til å stjele tre sykler til en samlet verdi på 140 000 fra en garasje på Lundåsen.

Mobile vinningskriminelle

De ble stanset den 8.august på grensen ved Svinesund. Der slapp de videre, men de ble pågrepet av norsk politi på vei ut av landet den 12.august. Da fant politiet sykkeldeler til åtte dyre sykler stjålet i Vestfold.

Det er politiets Operasjon Grenseløs som har etterforsket saken, og retten slår fast at saken er et typisk tilfelle av mobil vinningskriminalitet.

– Dommen er en av de strengeste dommene mot mobile vinningskriminelle og er i samsvar med aktors påstand, sier politiinspektør Odd Skei Kostveit, som leder Operasjon Grenseløs.

Slik ble noen av sykkeldelene funnet under senga i campingvogna. Foto: politiet
Her er syklene stablet oppå hverandre under campingvogn-senga. 12. august ble tre polakker pågrepet i Vestfold med denne campingvogna på slep. Foto: politiet
Politiet pågrep tre personer som er siktet for omfattende sykkeltyverier i flere områder i Norge, blant annet Trøndelag. Foto: politiet
Det var til sammen åtte sykler som var demontert og plassert rundt omkring i campingvogna. Foto: politiet