Tidligere denne uka ble det klart at 67 personer har fått påvist kusma i Trondheim. Smittevernoverlege Eli Sagvik sa imidlertid tirsdag at de mistenkte at 76 personer er kusma-smittet.

Nå har smitten spredd seg til andre byer i Norge, melder TV2. Tilfeller er påvist i både Bergen og Oslo, og alle disse personene har vært i kontakt med smittede personer i Trondheim.

Venter epidemi

I Bergen venter smittevernoverlege Kari Stidal Øystese et stort utbrudd.

– Jeg venter en epidemi. Vi er i starten av en utbruddsfase i Bergen. Det er foreløpig få smittede, men vi får nye tilfeller hver dag. Vi har under ti meldte smittede, men trolig flere som er smittet, sier hun til TV 2.

Det første tilfellet i Bergen kom inn mandag.

Smitte kan lett spres på UKA

- Vi tror kilden til utbruddet kan være en person som ikke er vaksinert og som ble smittet før vedkommende kom til Norge, sier smittevernoverlege Eli Sagvik i Trondheim kommune.

Kusma smitter via dråpesmitte eller ved direkte kontakt med spytt fra en smittet person.

Flere kusma-smittede har fått testikkelbetennelse. Les mer om det her

- Studentmiljøet er tett, mange er samlet på et lite område og det er mye sosiale aktiviteter. UKA er et eksempel på arrangement der smitte lett kan spres. Blant annet bør man ikke drikke av samme flaske og glass. Noen bor også i fellesskap med andre der smitte lett kan overføres, sier Sagvik.

Det kan ta opp til tre uker fra man smittes til sykdommen bryter ut.

Kusma bryter ikke bare ut i Trondheim - fotballstjernen Neymar ble også satt tilbake av sykdommen i sommer.

Smitterekord

Kusma var en nokså vanlig barnesykdom i Norge inntil en vaksine mot sykdommen kom inn i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet i 1983. Men de siste 15 årene har det høyeste antall utbrudd i året vært 35, skrev adressa.no for noen uker siden.

Med 67 bekreftet smittede personer bare i dette utbruddet, så kommer 2015 til å toppe den statistikken.

Selv om du er vaksinert, så kan du bli smittet.

- Det er mulig å bli syk med kusma selv om man er fullvaksinert mot sykdommen, sa Margrethe Greve-Isdahl, overlege ved Avdeling for vaksine, Folkehelseinstituttet til adressa.no på lørdag.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.