Livets seilas: Aslaug og Per Arne Stavanger setter seil mot nye og ukjente havner langs kysten med "Visund" av Stavanger. Foto: GLEN MUSK

De sitter på akterdekket i sin nye, flotte «Visund» og nyter nylagde fiskekaker etter en storfangst på garn nylig. På fordekket ligger fjellutstyr til lufting.

- Vi hadde egentlig ikke tenkt oss inn til Eidestranda, men da vi først kom hit, ble vi anbefalt en fjelltur i nærheten. Vi har teltet på fjellet i natt. Vi elsker fjellet, sier Per Arne Salvesen fra Stavanger.

Fulgte lysten

De lever det gode liv. Livet som mange drømmer om, men som oftest blir med tanken. En reise uten for mye planlegging og med evigheter av tid. Nesten. Tre måneder går fort, og de to er allerede godt over halvveis i livets seilas.

- Det å kunne sløse med tiden er en gave. Vi trenger ikke å planlegge som vi vanligvis gjør på kortere turer. Vi tar én dag av gangen. Blir det regn noen dager, tar vi en pause og nyter en bok innendørs. Liker vi plassen, blir vi én dag lenger, sier Per Arne.

Aslaug sa opp jobben i helsevesenet. Hun ville gjøre noe annet etter arbeidsdager der hun blant annet hadde mye kontakt med kreftpasienter.

- Der hørte jeg innimellom folk si at de hadde tenkt å følge lysten når de fikk bedre tid. Vi to er friske, vi har mulighetene til å reise og ta litt fri - så hvorfor skal vi vente? Vi gjør det nå!

Per Arne søkte om permisjon i januar, og han vet ikke hva han hadde gjort dersom arbeidsgiveren hadde sagt nei.

- Men han spurte om jeg skulle ha sommerferie også. Ja, jeg skal vel det, sa jeg litt overrasket.

Erfarne båtfolk

De kommer fra Trondheim etter et besøk hos gamle hybelverter for 25 år siden, da Per Arne studerte ved NTH. Han er derfor godt kjent langs kysten i Midt-Norge og har hatt båt siden rett etter studietiden. «Visund» er en båt som er skapt for lengre seilaser og med all komfort de to trenger for en langtur.

- Når vi først tar oss råd til å kjøpe en slik båt, må vi også ta oss råd til å bruke den, sier eieren Aslaug.

- Jeg er skipper, Aslaug er reder, smiler mannen.

Familien Salvesen er en del av et seilermiljø, eller grillkameratene som han kaller det. De holder kontakt gjennom hele turen. Skipperen er online og sender ukentlige mailer fra turen, mens Aslaug holder orden på loggen. Notater, bilder og kart er sirlig satt inn for hver havn de besøker. Det er allerede blitt en fyldig samling med gode minner.

- For oss var det selvsagt å legge turen nordover mot Trondheim. Folk er utrolig imøtekommende. Hvorfor skal vi seile i kø langs kysten av Sør-Norge? spør de to.

Foto: Glen Musk
Fjellstøvlene må med, selv på båttur. Foto: GLEN MUSK
Nyter late dager: Nylagde lyrkaker fra egen fangst smaker utmerket på havna i Eidestranda. Foto: GLEN MUSK