– Hadde jeg hatt hus under Mannen, så hadde jeg ikke hatt noen problemer med å flytte hjem slik som situasjonen er nå, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra ved Tafjord Aknes Beredskap til adressa.no.

Det er de nye strekkstagene i fjellpartiet - i tillegg til at bevegelsene har stabilisert seg mye - som gjør at de 11 evakuerte nå kan flytte hjem igjen. Strekkstagene måler bevegelser mellom to punkt fra fast fjell til løst fjell.

– Dette gir en langt sikrere og mer stabil varsling enn hva vi kan få med georadarene når det er vinter i fjellet. Det er rett og slett et atskillig bedre system når det er snø, sier Blikra, som la fram en ny rapport til kriseledelsen i Rauma kommune i dag. Geologene har montert både nye måleinstrumenter og en ny laser som måler bevegelsene i fjellet kontinuerlig.

Farenivå: Normal

Farenivået under Mannen er nå satt ned til grønt, noe som betyr en normal situasjon. Dette betyr at også Raumabanen nå settes i gang i normal drift igjen med persontrafikk.

– Med bakgrunn i tilrådingene fra geologene har politimesteren i Nordmøre og Romsdal opphevet oppholds- og ferdselsforbudet i det utsatte området under fjellet Mannen i Romsdal. Dette betyr at de evakuerte beboerne i området kan flytte tilbake til sine boliger, opplyser politimester Arnstein Nilssen i Nordmøre og Romsdal politidistrikt i en pressemelding.

– Akkurat nå har bevegelsene stabilisert seg, men skulle disse øke, kan det bli aktuelt å innføre restriksjoner på opphold og ferdsel i området, understreker politimesteren.

Trolig stabilt gjennom vinteren

Torsdag ble strekkstagene operative. Tre stag er «seriekoplet» slik at de måler avstanden mellom ei stor hovedblokk og det faste fjellet, via to mellomliggende blokker. Strekkstagene virker bra og har så langt målt bevegelser mellom 0,2 og 0,7 mm pr døgn.

De faste instrumentene for Mannen viser normale verdier for årstiden. Det vil si at det er ingen tegn på at det aktive partiet har påvirket de andre delene av det store ustabile fjellpartiet. Det har vært stabilt vintervær i hele uken med temperatur fra -9 til 0 OC. Det kom noe snø i begynnelsen av uken. Det er meldt fortsatt kaldt vær, bortsett fra onsdag og torsdag da temperaturen kan komme opp i +1 OC. Det er meldt en del snø, særlig mot slutten av uken.

– Mest sannsynlig vil ikek fjellpartiet løsne i vinter. Det ligger såpass høyt til fjells og temperaturen ligger stort sett på minus-sida.

Det må trolig mildværsperioder kombinert med mye regn før farenivået vil justeres igjen. Dermed vil det store skredet trolig først skje til våren.

Montering av nye og tryggere måleinstrumenter på Mannen i Romsdal. Foto: KNES OG TAFJORD BEREDSKAP
Beboerne har vært evakuert fra hjemmene sine siden oktober. Foto: Terje Svaan