Klokka 11.00 meldes det at Norske redningshunder er på vei til Øksendal med fire lavinehunder for å kunne bistå i søket.

- Jeg vil tro at den første hunden er like ved Branstad, ettersom den er fra Sunndalsøra. De tre andre må kjøre fra Ørsta, Ålesund og Rauma og er trolig på plass innenfor en time, forteller beredskapsansvarlig Børge Flusund for Norske Redningshunder i Møre og Romsdal distrikt til adressa.no klokken 11.30.

Blir fløyet inn

Ifølge Flusund skal de fire lavinehundene transporteres inn til kjerneområdet i Frusalhalsen med fly.

- En fjellredningsgruppe er inne i området ved skoggrensa allerede. Nå er vi avhengig av at været er med oss for å få fraktet hundene inn i området, sier Flusund.

Ingen har så langt bekreftet eller avkreftet om det har gått et skred i området.

Nye helikoptersøk

- Etter en pause har Sea King-helikopteret gått opp i søk. Vi utnyttet at værforholdene ble bedre. Vi konsentrerer oss om Frusalbotn, sier innsatsleder Espen Bakk til adressa.nos reporter på stedet like før klokka 10.00.

- Vi har ikke gitt opp håpet. Vi frykter at noe har skjedd, men vi håper at vi skal gjøre et funn som kan si oss noe om hva som har skjedd.

Adressa.nos reporter på stedet forteller at helikopteret søker langs fjellsidene mot selve Øksendalen. Aksjonen ledes fra et privathus på Brandstad.

- Toppturene her inne har økt betydelig de siste årene, og jeg må innrømme at jeg har tenkt tanken at det ville skje en større leteaksjon som denne. Folk går i all slags vær og gjerne i mørket, sier Hilde Nausthaug, som nå har huset fullt av letemannskaper.

Like før klokka 11 meldes det fra stedet at helikopteret har dratt for å fylle drivstoff i Kristiansund.

Helikopteret skal ha hatt gode søkeforhold, men været skifter raskt. Det ble brukt skredsøker da helikopteret var i lufta.

Styrker søk med fly

- Det første søket nå vil handle om varmesøkende kamera og signal etter folk som er tatt av skred. Vi har tre mann som vurderer snøforholdene på en sikker plass. Vi får eventuelt sende flere folk opp hvis vi får beskjed om at det er greit. Politihelikopteret er disponibelt, men vi må ta værforholdene i betraktning, sier han.

Hovedredningssentralen melder på Twitter at de styrker søket med et Orion-fly fra Andøya. Det ankommer Øksendal om lag klokka 11.40. Det kan søke i området fra en større høyde. I tillegg skal flyet ta bilder og fotografere i området.

- Det er vanskelig terreng å lete i, og vi kan slå fast at været definitivt ikke er med oss, sier pressekontakt Alf Stormo ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt i 09.30-tiden.

- Over snittet fjellvant

Politiet benytter seg av en del kjentfolk, men Stormo forteller at det er påskehøytid, og det er ikke så mange ressurser å oppdrive.

- Vi må stole på de ressursene vi har. Den viktigste ressursen er helikopteret som kan skaffe oss oversikt over leteområdet. Vi håper å kunne sette inn den alpine redningsgruppa i kjerneområdet også, sier han.

De fire som er savnet over snittet fjellvant, men Stormo understreker at de kun hadde med seg utstyr for en dagstur.

Klokka 08.45 tirsdag morgen meldte innsatsleder Espen Bakk til adressa.no at både Romsdal fjellredningsgruppe og Sea King-helikopteret er satt på vent i letingen.

Adressa.nos reporter på stedet fortalte at det var det dårlige været som fører til en midlertidig stans i letingen etter de fire savnede i Sunndalsfjella.

- Mye snø i natt

Alpin redningsgruppe har vært oppe i området, men klarte ikke å komme seg inn i kjerneområdet.

Tindevegleder Tor Olav Naalsund er en av de som er i den alpine redningsgruppa, og han forteller at det har kommet mye snø i natt.

- Det er krevende forhold, og mye snø i området. Vi så ikke noe tegn til skred, sier han til adressa.nos reporter på stedet.

Stor snøskredfare

Det har trolig kommet rundt 15 cm med snø i dalen, og i høyden er det trolig snakk om enda mer. Det er stor snøskredfare i området.

Politihelikopteret i Oslo står i beredskap og står klar til å komme. Politiet er fortsatt optimistisk med tanke på leteaksjonen.

Like over klokken 06.00 tirsdag morgen startet man opp søket etter de fire mennene som er savnet i Sunndalsfjellene. Søket ble avsluttet sent mandag kveld på grunn av lys- og værforhold.

Tirsdag morgen var forholdene langt bedre i området, men det ble verre utover formiddagen.

Meldt bedre vær utover dagen

- Det er bedre forhold for leting der i dag enn det var i går kveld. Værprognosene sier også at det skal bli lettere vær utover dagen, sa operasjonsleder Sigvart Sivertsen ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt tidlig tirsdag morgen.

- Helikopteret kan forhåpentligvis frakte redningsgruppa et stykke inn i fjellet, sier Sivertsen.

Klokken 07.50 opplyser Hovedredningssentralen at Sea King-helikopteret er på plass i området og at søket har startet.

Vanskelig terreng

Aksjonen fortsetter tirsdag i første omgang med den alpine redningsgruppa  og helikopteret. Det er bratt og vanskelig terreng, og snøskredfaren er også overhengende etter 60-70 centimeter med snøfall den siste tiden. De lokale forholdene gjør eksempelvis Røde Kors uegnet i søket.

Terrenget er også av en slik art at det er vanskelig å ta seg inn med snøscooter. Bildet til høyre for artikkelen er tatt for ganske nøyaktig ett år siden, og viser ruta de fire skal ha gått.

Skulle på dagstur

De fire savnede var en del av en gruppe på seks menn i alderen fra 20-årene til 40-årene la ut på toppturen mot Litlskjorta ved ti-tiden mandag morgen. På grunn av uværet snudde gruppa før de kom til toppen. To personer tok seg ned igjen, mens de fire som nå er savnet ville gå til Frusalhalsen.

Men gruppen på fire møtte aldri som avtalt på Brandstad klokken 15 mandag ettermidag. Klokken 17 ble politiet varslet om de fire savnede mennene.

Mennene var på dagstur, men de skal ha hatt med seg skredsøker og spader og annet utstyr som gjør at de er i stand til å overnatte.

En av de savnende er fra Sunndal, og er svært godt kjent i området og i svært god form. Deler av turfølget skal holde til på en hytte i Oppdal. Flere skal ha bakgrunn fra Forsvaret, ifølge politiet. Politiet beskriver turfølget som svært godt trent og ressurssterke fjellfolk.

foto
Innsatsleder Espen Bakk forteller at de utnyttet at været ble bedre og de fikk sendt opp helikopteret raskere enn ventet på tirsdag formiddag. Foto: LUDVIG KILLINGBERG JR
foto
De fire savnede er over snittet fjellvant, men var kun utstyrt for en dagstur. Foto: LUDVIG KILLINGBERG JR
foto
Sea King-helikopteret fikk en mulighet til å lette rundt 10-tida da været ble litt bedre. Foto: LUDVIG KILLINGBERG JR
foto
Tor Olav Naalsund har deltatt i letingen, som en av de involverte fra Romsdal fjellredningsgruppe. Foto: LUDVIG KILLINGBERG JR
foto
Sea King-helikopteret ble satt på bakken da været ble dårligere tirsdag formiddag. Foto: LUDVIG KILLINGBERG JR
foto
Nødetatene melder at politihelikopteret i Oslo kan bli satt inn i letingen. Foto: LUDVIG KILLINGBERG jr
foto
Turfølget skal ha gått fra Brandstad til fjellet Litlskjorta. Klokken 15 mandag skulle de møtes igjen ved Brandstad. Foto: Google maps
foto
Sea King redningshelikopter ble satt inn i søket mandag ettermiddag. Foto: Tommy Fossum