NVE begynte rundt midnatt natt til fredag å tilføre vann til det ustabile fjellpartiet. Målet er å utløse et skred.

Klokken 08.00 holdt geolog Lars Harald Blikra ved NVE og Rauma-ordfører Lars Olav Hustad en pressekonferanse om utviklingen.

75000 liter vann

- Vi har tilført 75 000 liter vann i natt. Vi har registrert stor økning i bevegelsene. Over ti centimeter i døgnet. Mindre steinras er registrert oppe i fjellet i natt. Det er kun Veslemannen som er i bevegelse, resten av fjellet er stabilt, sier Blikra.

Store tanker på toppen av fjellet fylles fortløpende med vann fra et vann oppe på fjellet.

- Vi tilfører nå 5400 liter per time og det kan vi fortsette med så lenge vi vil, sier Blikra.

foto
Geolog Lars Harald Blikra ved NVE og Rauma-ordfører Lars Olav Hustad deltok på pressekonferansen i Rauma fredag morgen. Foto: NTB scanpix

Usikker på om det kommer skred

Radarer nede i dalbunnen viser den siste uken at bevegelsene har akselerert kraftig.

- Tilstanden til fjellet kan fort endre seg. Vannet kan ta andre veier. Når et skred kan komme går vil vi ikke komme inn på nå, sier Blikra.

Blikra betegner foreløpig aksjonen som vellykket fordi bevegelsene nå er så store. Opptil 10-15 centimeter i døgnet viser de siste målingene.

- I dag vil vi følge med på utviklingen og tilføre mer vann. Temperaturen vil avgjøre hvor lenge vi holder det gående. Det ser ut til å bli kaldere, men vi kan holde på i noen få dager, sier Blikra.

Torsdag ble de elleve beboerne i området evakuert.

- Alle de evakuerte har det bra, sier ordfører Hustad.

Varsles mer nedbør

I rapporten fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) fredag morgen opplyses det at det ble tilført 44 000 liter vann i løpet av én og en halv time.  Frem til klokken 06.00 fredag morgen ble det tilført 75 000 liter vann ned i fjellpartiet. I tillegg har det kommet 15 millimeter med nedbør.

Bevegelsene i fjellet økte til åtte centimeter per døgn, og er i morgentimene målt til opptil 13 centimeter per døgn. Bevegelsene i nedre del er doblet. NVE antar at denne økningen i hastighet skyldes vanntilførselen fra vanntankene. NVE vil fortsette å tilføre vann til fjellpartiet og det er varslet en del nedbør i i løpet av fredag, som skal komme som regn frem til omkring kl. 13.

Det er kun det begrensa området Veslemannen som er i bevegelse. Fjellpartiet Veslemannen er svært ustabilt og det er rødt farenivå.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.