foto
Foto: Grafikk: Birger Ringseth/Google Maps

- Jeg tror alle i kommunen føler veldig sterkt med alle som er i familie, slekt og venner med de som nå har omkommet. Dette er en stor og tragisk ulykke. Det er spesielt når det skjer i våre fjell og det er naturkreftene som herjer, sier ordfører Ståle Refstie i Sunndal.

Topptrente friluftsfolk

Adresseavisen kjenner bakgrunnen til tre av de fire savnede i Sunndalsfjella.

  • Den ene mannen, født i 1987 og fra Sunndal. Mannen har nettopp avrundet karrieren som heltidssyklist og karakteriseres også som en meget god randokjører.

  • Mann født i 1977, som er fra Trondheim. Er meget godt trent og ble blant de beste under Norseman i Oslo 2012.

  • Tredjemann, født i 1976 og bosatt i Trondheim, er også en veldig rutinert skikjører og har vunnet en rekke konkurranser. Han skal også være særdeles godt kjent i området.

Én av de omkomne kommer fra Sunndal kommune.

Sunndal er preget

- Sunndal har bare litt over 7000 innbyggere. Om ikke alle kjenner alle, så har alle oversikt. Man blir preget når noen går bort, sier Refstie.

Han er likevel klar på at kommunen må leve med risikoen for at slike ulykker skjer.

- Det er en risiko å leve så tett på fjellene. Dette er rekreasjon i et utfartsområdet. Jeg tror det er til ettertanke for mange. Det er en risiko man må leve med, men likevel forferdelig når det går galt.

Kommunens omsorgsgruppe tar hånd om pårørende på Pårørendesenteret på Phillipshaugen.

- Vi fortsetter bemanningen av pårørendesenteret så lenge det er behov. Vi bistår med hjelp og støtte, sier rådmann Per Ove Dahl i Sunndal kommune.

Lokalsamfunnet er sterkt preget etter ulykken.

- Det er en forferdelig ulykke, sier Dahl.

Ordføreren ber nå de andre berørte kommunene, som Trondheim, om å følge opp de pårørende på godt vis.

- Nå er det viktige at familier og kjære til de rammede blir godt tatt vare på. At ingen gjør noe som går på tvers av deres ønsker og behov. Dette er forferdelig tungt for de som sitter igjen.