Inne i den 7,5 kilometer lange Oppdølsstrandtunnelen på riksveg 70 i Sunndal kommune foretok statssekretær Bård Hoksrud den offisielle åpningen foran minst 1400 personer.

- Dette er deres dag. Gratulerer med dagen, sa Hoksrud til stor jubel i tunnelen som er midt på strekningen Oppdal - Sunndalsøra - Kristiansund.

Veien har i mange, mange år vært Midt-Norges desidert farligste, ifølge Statens vegvesen. To personer har omkommet av is- eller snøskred langs stranda. Nesten-ulykkene er utallige. Det er bare flaks at ingen omkom eller ble varig skadet av det store steinskredet som gikk 24. august 2008. Roger Snekkevåg ble hardt skadet i skredet, men er i dag tilbake i arbeidslivet.

- Svært glad

- Jeg er svært glad for at tunnelen nå åpner, sier Snekkevåg. Det var etter hans dramatiske bilferd at tunnelplanene virkelig fikk fart på seg. Egen aksjonsgruppe og noen lokalpolitikere, Aps Ingrid Viseth og ikke minst tidligere ordfører Tove-Lise Torve, hadde i forkant kjempet lenge for tunnel. Også politikere fra Venstre, SV og Fremskrittspartiet var tydelige i tunnelkravet - lenge før stor-skredet i 2008.

- Nå kan vi trekke et lettelsens sukk. Med nytunnelen gjennom Oppdølsstranda kan vi kjøre strekningen uten å være bekymret for å bli tatt av ras. Tusen takk til alle gode krefter som har bidratt til at vi fikk tunnel på rekordtid! jubler tidligere ordfører i Sunndal, Tove-Lise Torve. Hun fikk den lengste applausen av de frammøtte i tunellen for sin innsats.

- Dette er en stor dag. Det er en stor lettelse for oss alle at veien nå er lagt i tunnel. Vi er takknemlige over at byggingen har gått så raskt, sier Anders Røkkum, som i mange år ledet Aksjonsgruppa for tunnel i Oppdølsstranda. Han er glad for at det ikke har gått nye store skred under den tre år lange byggetida av den 7,5 kilometer lange tunnelen til over en milliard kroner. Det er også Statens vegvesen: - Det er en stor hendelse at vi får kvittet oss med veien langs Oppdølsstranda, som avgjort er blant de mest farlige i hele landet. Det er en lettelse å få trafikken inn i tunnelen, sier prosjektleder i Statens vegvesen, Per Bjørn Gjelsten.

Tror på vekst

Den rasfarlige riksveien har også hemmet utviklingen i regionen. Mange har vegret seg for å kjøre den rasfarlige veien, men nå er heldigvis tunnelen på plass og alle kan føle seg trygge på at de ikke blir rammet av skred.

- Vi har tro på en vekst i regionen med den nye tunnelen, ikke minst for servicenæring og handelsstanden, sier ordfører Ståle Refstie.

Snorklipper Bård Hoksrud er også blant politikerne som siden storskredet i august 2008 har kjempet for Oppdølsstranda - og var for øvrig den eneste stortingspolitikeren som deltok på det store folkemøtet på Ålvundeid om skredsituasjonen høsten 2008. På folkemøtet sa Hoksrud: - Det er snakk om å få på plass 600 millioner kroner til Oppdølsstranda, og det er peanøtter i et samferdselsbudsjett. Det har vi råd til i et land som casher inn over én milliard kroner om dagen i oljeinntekter. Hanekleiv-tunnelen fikk nesten 300 millioner kroner i ekstraordinære midler. Dette handler om politisk vilje. Jeg forutsetter at dette blir med i statsbudsjettet nå i høst.

Frp-eren, som da var medlem i transport- og kommunikasjonskomiteen, og som nå er statsekretær i samferdselsdepartementet, fikk rett.

- Sjeldent

Daværende statsminister Jens Stoltenberg ble oppringt av sin politiske rådgiver Jan Erik Larsen bare minutter etter at skredet hadde gått. Statsekretæren var på vei hjem fra hytta i oppdal til Kristiasund da han selv holdt på å bli rammet av skredet.

Både Stoltenberg og samferdselsminister Liv Signe Navarsete var innforstått med at den eneste farbare vei for riksvei 70 var å legge hele veien langs Oppdølsstranda i tunnel. På Nordmøre, hvor Ap i siden krigen har stått sterkt, ville det ha blitt et politisk jordskjelv dersom de rød-grønne ikke hadde fått på plass.

Det var ingen politisk uenighet om å prioritere å rassikre Oppdølsstranda i Stortinget. Pengene kom - og kommunen satte i gang et omfattende reguleringsarbeide.

- Pengene var på plass før reguleringsplanene for Oppdølsstrandtunnelen var klar. Noe slikt er sjeldent, kommenterer ordfører i Sunndal, Ståle Refstie.

Mange vil nok savne utsikta fra Oppdølsstranda, ikke minst mot Kalkjinn, som strekker seg 1886 meter opp fra Sunndalen. Men ingen vil lengte tilbake til frykten og skrekken på veien langs stranda.