Sunndal kommunes advokat, Sverre Larhammer, ber påtalemyndigheten etterforske hvorvidt det har funnet sted straffbare forhold og ta stilling til spørsmålet om tiltale og straff.

- Sunndal kommune begjærer styrets leder og daglig leder tiltalt og straffet for bedrageri, eventuelt for andre lovbrudd som påtalemyndigheten måtte mene er relevante, heter det i anmeldelsen, som Adresseavisen har fått innsyn i.

Omfattende undersøkelser

Kommunen har etter omfattende undersøkelser avdekket det de mener er betydelig overfakturering fra et firma i tidsrommet 2008 til 2015.

Det startet høsten 2014 da Sunndal kommune utlyste nytt anbud om tjenester innenfor helse- og omsorgstjenesten i kommunen, der blant annet selskapet kom med sitt anbud. Kommunen hadde behov for å evaluere tilbudene i konkurransen. Bakgrunnen for dette var at mottatte tilbud fra to tilbydere var tilnærmet identiske i forhold til fastsatte tildelingskriterier. Sunndal kommune ønsket råd for den videre saksbehandling og engasjerte KS Advokatene for en ekstern vurdering. Som underlag for det videre arbeid ble det utarbeidet en detaljert omsetningsstatistikk for perioden 2009 til 2013. Denne avdekket en kraftig økning i fakturaene fra selskapet, heter det i anmeldelsen.

- Fakturerte ut fra skjønn

- Utover ettervinteren og våren 2015 har kommunen forsøkt å få avklart faktum, og det er etter hvert blitt identifisert at firmaet fra 2008 ikke har hatt noe registrert grunnlag for fakturering av sine tjenester, men har fakturert ut fra «skjønn», kommer det fram i anmeldelsen.

Basert på sine egne tall har kommunen kommet fram til at de har betalt mellom 2,4 til 2,8 millione­r kroner mer enn de faktisk skulle ha betalt.

- Det har vært forhandlet med bedriften med tanke på tilbakebetaling av det fakturerte beløpet. Den 19.08.2015 ble det inngått en foreløpig avtale om refusjon av hele eller deler av beløpet.

Bedriften tok finansieringsforbehold, som ble løftet den 04.09.2015 ettersom saken ville bli anmeldt.

Politikerne i økonomi- og planutvalget i Sunndal ble 8. september hasteinnkalt for å behandle saken. De vedtok bak lukkede dører enstemmig å gå til anmeldelse av firmaet. Politikerne måtte også returnere saksdokumentene til administrasjonen etter møtet. Kommunens advokat sendte formelt anmeldelsen til Nordmøre politikammer 28. september, der styrelederen og daglig leder av selskapet anmeldes. Advokaten begjærer påtale og straff for ledelsen.

- Bedrageri

I anmeldelsen går det fram at det ikke er inngått noen avtale om refusjon av noe beløp, ettersom selskapet har trukket seg fra avtalen som følge av at forholdet er anmeldt.

Kommunen ser det som mest korrekt at påtalemyndigheten foretar den rettslige vurderingen av forholdet.

- Man tillater seg imidlertid å peke på at objektivt sett synes det å foreligge overtredelse av straffelovens § 270 om bedrageri. Subjektivt sett skal særlig pekes på at forholdet har foregått over en lang rekke år, at bedriften allerede i november 2014 ble klar over feil i fakturagrunnlaget og reduserte fakturagrunnlaget, etter å ha innrømmet faktum. I tillegg erkjenner man den 28. mai 2015 at man ikke har hatt noe registrert grunnlag for faktureringen av tjenestene, men har fakturert dette på skjønn fra 2008, samtidig som man har fortsatt å sende ordinære fakturaer, skriver kommunens advokat.

Adresseavisen har snakket med styrets leder i selskapet, som har en kort kommentar til saken: - Jeg ønsker ikke å kommentere saken nå.

Sunndal kommunen har etter omfattende undersøkelser avdekket det de mener er betydelig overfakturering fra et firma i tidsrommet 2008 til 2015. Foto: Glen Musk