Nordmøringer kan bli trøndere

Mange nordmøringer vil ut av Møre og Romsdal - og inn i Trøndelag. Mandag kveld er det folkemøte om spørsmålet i Kristiansund.
Mona Utvik: - Jeg vil heller bli trønder enn moldenser. Jeg tror rett og slett vi vil bli bedre behandlet i Trøndelag. 

Mona Utvik: - Jeg vil heller bli trønder enn moldenser. Jeg tror rett og slett vi vil bli bedre behandlet i Trøndelag. 

Sju på gata i Kristansund: - Vil du bli trønder? Elisabeth Tølke: - Jeg vil gjerne mot Trøndelag. Sykehussaken er årsaken. 

Sju på gata i Kristansund: - Vil du bli trønder? Elisabeth Tølke: - Jeg vil gjerne mot Trøndelag. Sykehussaken er årsaken. 

Inger Lossius: - Vi hører til mot Trøndelag, så det sier seg selv. Vi har allerede godt samarbeid med Hitra med havn - og jeg vil ikke videre sørover. 

Inger Lossius: - Vi hører til mot Trøndelag, så det sier seg selv. Vi har allerede godt samarbeid med Hitra med havn - og jeg vil ikke videre sørover. 

Eivind Røstad Følke: - Jeg tror vi har større muligheter om vi blir en del av Trøndelag. Her i Møre og Romsdal blir vi overkjørt. Vi blir ribbet av romsdalingene og sunnmøringene. 

Eivind Røstad Følke: - Jeg tror vi har større muligheter om vi blir en del av Trøndelag. Her i Møre og Romsdal blir vi overkjørt. Vi blir ribbet av romsdalingene og sunnmøringene. 

Robert Mork: - Jeg er først og fremst nordmøring. Det er min identitet. Jeg har ikke gjort meg opp en mening om vi skal tilhøre dagens fylke eller gå til Trøndelag. 

Robert Mork: - Jeg er først og fremst nordmøring. Det er min identitet. Jeg har ikke gjort meg opp en mening om vi skal tilhøre dagens fylke eller gå til Trøndelag. 

John Eikrem: - Hvis det blir opprettet en midt-norsk region, så må Nordmøre til Trøndelag. Men vi er nødt til å gjøre fra oss kommunereformen først. 

John Eikrem: - Hvis det blir opprettet en midt-norsk region, så må Nordmøre til Trøndelag. Men vi er nødt til å gjøre fra oss kommunereformen først. 

Stain Hopmark: - Vi er reservetrøndere, men jeg vet ikke om vi får så mye mer igjen i Trøndelag enn hva vi får i Møre og Romsdal. Vi vil fortsatt være lillebror. 

Stain Hopmark: - Vi er reservetrøndere, men jeg vet ikke om vi får så mye mer igjen i Trøndelag enn hva vi får i Møre og Romsdal. Vi vil fortsatt være lillebror. 

Krisestund: Kristiansund opplever en stor krise - og føler seg grundig sviktet av regjering og fylkespolitikere. Fortsatt mener 40 prosent av byens innbyggere at Nordmøre bør ut av Møre og Romsdal og inn i Trøndelag. I kveld arrangeres eget folkemøte om saken. 

Krisestund: Kristiansund opplever en stor krise - og føler seg grundig sviktet av regjering og fylkespolitikere. Fortsatt mener 40 prosent av byens innbyggere at Nordmøre bør ut av Møre og Romsdal og inn i Trøndelag. I kveld arrangeres eget folkemøte om saken. 

Krisestund: Kristiansund ligger an til å miste langt over 1000 arbeidsplasser de neste årene. Byen føler seg sviktet av regjering og fylkespolitikere. Om lag 40 prosent av byens innbyggere mener at Nordmøre bør ut av Møre og Romsdal og inn i Trøndelag. I kveld arrangeres eget folkemøte om saken. 

Krisestund: Kristiansund ligger an til å miste langt over 1000 arbeidsplasser de neste årene. Byen føler seg sviktet av regjering og fylkespolitikere. Om lag 40 prosent av byens innbyggere mener at Nordmøre bør ut av Møre og Romsdal og inn i Trøndelag. I kveld arrangeres eget folkemøte om saken. 

Saken oppdateres.

Kristiansund. 48,8 prosent av kristiansunderne vil bli en del av Trøndelag. Det viser en meningsmåling InFact har gjort for Tidens Krav. Målingen viser at 39,7 prosent av alle nordmøringene vil til Trøndelag. 49 prosent vil derimot bli værende i Møre og Romsdal, mens 11,3 prosent ikke vet.

Oppslutningen om Trøndelag-alternativet for Nordmøre har holdt seg stabilt rundt 40 prosent det siste året. Mye av bakgrunnen til lengselen nordover ligger i krisestunden i Kristiansund: Langt over 1000 arbeidsplasser risikerer byen å miste i løpet av de nærmeste årene, deriblant 600 stillinger når sykehuset flyttes ut av byen og til Hjelset i Molde.

- Lovbestemt at alt skal til Molde

- Folket er fortsatt veldig preget av sykehusvedtaket. Vedtaket om å flytte politimesteren til Ålesund gjør at folk fortsatt er sinte på at vi har en regjering som tilsynelatende ikke bryr seg om Nordmøre og Kristiansund. Før var det en selvfølge av en by på nærmere 25 000 innbyggere skal ha eget sykehus og politimester. Nå er ikke det en selvfølge lengre. Det nye nå er at byer blir rammet hardt, sier sjefredaktør i Tidens Krav, Tore Dyrnes. Han understreker at selv om Kristiansund har fått mange trøkker det siste halvannet året, går det bra med næringslivet på indre Nordmøre. Bedrifter som Hydro Sunndal og Pipelife i Surnadal tjener gode penger og har full produksjon. Dessuten går sjømatindustrien bra på ytre - og oljenæringa ser lysere tider i 2017.

- Trønderdebatten kom i kjølvannet av sykehussaken. Vi har en følelse av at hver gang vi slåss med Molde, så er vi dømt til å tape. Det kan virke som at det er lovbestemt at alt skal til Molde. Samme hvor gode argumenter vi har, så blir vi aldri hørt, fortsetter Dyrnes. Han synes det er påfallende at politikerne i Møre og Romsdal ikke vil diskutere regionstilhørighet paralellt med kommunreformen.

- Regjeringen har oppfordret fylkene til å ta en prat med nabofylkene i disse reformtider. Det skjer ikke i Møre og Romsdal. Derfor vil vi ta diskusjonen, sier Dyrnes.

LES OGSÅ: - Orkdal blir Norges Las Vegas

- Vi går mot Trondheim

Det er ventet fullt hus når folkemøtet i regi av nordmørsavisa arrangeres mandag kveld i konferansesalen i Thon-hotellet i Kristiansund. Jan-Erik Larsen, som jobber med kommunereformen for næringslivsforeningen Kom Vekst, innleder folkemøtet. Han vil undersøke om Nordmøre vil være bedre tjent med å gå til Trøndelag. Fylkesordfører i Møre og Romsdal, Jon Aasen, kjemper for at Møre og Romsdal ikke skal sprekke - og vil argumentere hvorfor Nordmøre fortsatt må være i Møre og Romsdal. Hitra-ordfører Ole Laurits Haugen vil dele sine tanker under tittelen «Fylkesgrensa sett fra Hitra».

Kristiansundsordfører Kjell Neergaard følger opp med hva som vil være viktig når Kristiansund skal gjøre sitt valg.

- Blir Kristiansund en storkommune - og det samme skjer i andre regioner, så blir dagens fylkesgrenser borte. Da vil vi få en midt-norsk region - og da sier det seg selv at vi går mot Trondheim, ikke Bergen. Det samme gjør også Molde. Grensa vil gå i Romsdalsfjorden, sier Neergaard til Adresseavisen.

At kristiansunderne er forbannet over vedtaket om at sykehuset skal flyttes ut av byen, demonstrerte over 2000 personer lørdag. Nå havner sykehusstriden dessuten i retten. Kristiansund kommune har stevnet staten.

På forsiden nå