Politikere fikk epost med ekstrempolitisk innhold

Høyreekstreme Vigrid kontakter nå flere politikere i Midt-Norge og tilbyr såkalt partnerskap med skoler, fylker og politikere. - Det føles ubehagelig, sier ordføreren, som har varslet politiet.

  Foto: Glen Musk

Saken oppdateres.

Natt til i dag fikk alle i kommunestyret i Sunndal en e-post med ekstrempolitisk innhold. Natta før fikk politikere i Oppdal og Rennebu og trolig andre kommuner i Midt-Norge det samme tilbudet fra Vigrid.

- Det oppleves ubehagelig. Innholdet i e-posten er av en slik natur at vi alle tar avstand fra det, skriver ordfører Ståle Refstie til medlemmer og varamedlemmer til Sunndal kommunestyre torsdag.

Han skriver til politikerne at e-postadressene til medlemmene av kommunestyret og vararepresentantene i Sunndal ligger på kommunens hjemmeside, og er derfor offentlig tilgjengelige.

LES OGSÅ: Vigrid sendte eposter til skoler i Nord-Trøndelag

LES OGSÅ: Tidligere Vigrid-leder deler Namsos-saken

- Vi kan derfor ikke hindre slike utsendinger. Jeg får innimellom slike eposter eller brev, men jeg har aldri opplevd at et helt kommunestyre får slike henvendelser fra høyreekstreme. Dette oppleves som organinsert, og jeg har vært i kontakt med flere politikere i dag som synes dette er ubehagelig, sier Refstie til Adresseavisen.

Han understreker at i en tid med stort fokus på og beredskap mot politisk og religiøs ekstremisme er det viktig å være på vakt mot framveksten av grupper med ekstreme politiske meninger og holdninger.

- Jeg har derfor oversendt denne e-posten til politiet i Sunndal, sier Refstie.

Også KrF-politiker i Oppdal, Heidi Pawlik Carlson, har fått den samme eposten.

- Innholdet er som en stor konspirasjonssammensvergelse, som er helt vanvittig. Jeg tar selvsagt skarp avstand fra Vigrids meninger, sier Carlson.

Går ut til hele landet

Politikerne i Sunndal, Oppdal og Rennebu er ikke alene om å blir kontaktet av den høyreekstreme organisasjonen.

- Vi henvender oss til de aller fleste kommunestyrene i landet. Også Trøndelagskommunene, skriver Vigrids grunnlegger, Tore W. Tvedt, til Adresseavisen.


- Hvordan har responsen vært?

- Negativ, med noen personlige unntak, fortsetter Tvedt, som legger til at ingen har takket ja til tilbudet om samarbeid. Han avviser at det er en spesiell grunn til at kommunestyret i Sunndal er kontaktet. Sunndal huser blant annet Midt-Norges største asylsøkermottak.

- Nei, vi kontakter kommunestyrer over hele landet.

Kontakter skoler

Også hundrevis av lærere har mottatt et såkalt pedagogisk tilbud fra organisasjonen som regnes for å tilhøre et nynazistisk miljø. Vigrid baserer sin ideologi på raselære, norrøn mytologi og benektelse av jødeutryddelsene under andre verdenskrig, og har sendt ut ønske om «samarbeidsavtale» til flere skoler i landet.

- Hva innebærer dette partnerskapet dere skisserer i eposten?

- Partnerskap innebærer tett dialog over tid hvor vi ser på de grunnleggende elementene som norsk politikk styres etter, dens historie og konsekvenser både nasjonalt og geopolitisk over tid. Jeg påpeker i mailen to konsekvenser: Storkrig i Europa på grunn av Anglozionistenes hybride angrepskrig mot Russland og balkaniseringskriger også i Norge som følge av sivilisasjonsfremmed masseinvasjon, skriver Tvedt.

Skolebyråd Pål Hafstad Thorsen i Bergen reagerer skarpt på henvendelsen fra Vigrid. Han mener det blåser en kald vind over samfunnsdebatten i Norge.

– Tore Tvedt, og folk av lignende kaliber, ser nå at de kan skape seg et rom de kan debattere i. Jeg forstår at mange unnlater å gå i dialog med Tore Tvedt og hans like, for å ikke gi dem oppmerksomhet. Derfor er det ekstra viktig at vi som politikere forteller om vårt syn på saken, hvilket samfunn vi ønsker, og hvordan bergensskolen skal være for våre barn, sier Thorsen til BA.

Vigrid var nedlagt i perioden 2009-13, men er tilbake med grunnlegger Tore W. Tvedt som leder. Ifølge Dagsavisen Fremtiden har Tvedt planer om å sende e-posten til alle fylkespolitikere, kommunepolitikere, ungdomsskoler og videregående skoler i hele Norge.

På forsiden nå