Flere snøskred i Møre og Romsdal

Det gikk flere skred i Møre og Romsdal søndag, kun ett døgn etter at en svensk statsborger døde da han ble tatt av snømassene i et skred i Rauma.

Redninghelikopteret i Isfjorden der en 54 år gammel svensk mann ble tatt av snøskred i fjellet Kirketaket (helt t.h. i bildet). Mannen døde av skadene lørdag kveld.  Foto: NTB scanpix

Saken oppdateres.

Politiet i Møre og Romsdal opplyser at det gikk to skred mellom klokken 14 og 15, også begge disse gikk fra fjell i Rauma kommune. Det første skredet ved Øspetinden ble uløst av et turfølge på tre, men ingen av dem ble tatt i skredet.

En halvtime senere gikk et snøskred ved Kvassetingen. Her ble en person observert i skredet og en redningsaksjon ble igangsatt. Det ble imidlertid raskt avklart at mannen var trygt ute av snømassene.

Døde i Rauma

Snaut fire timer senere gikk det så et skred lenger nordvest i fylket, i Gjemnes kommune like vest for Batnfjordsøra. Denne gangen var det snakk om et mindre snøskred fra Harstadfjellet, og ingen personer ble tatt.

Lørdag gikk det hele seks skred. En 54 år gammel svensk mann døde etter å ha blitt tatt av et snøskred i Isfjorden i Rauma kommune. Dette skredet gikk mellom Kavlisetra og Kyrkjetaket, og det var to grupper i fjellet da skredet ble utløst, men det ble raskt avklart at ingen andre var tatt av skredet.

Snøskredvarslingen til Norges vassdrags- og energidirektorat, varsom.no, meldte i helgen om betydelig snøskredfare både på Nordvestlandet, i Nordland og Troms. Men faren er overhodet ikke over. For mandag varsles det betydelig snøskredfare i fjellene fra Bergen og helt opp til Trollheimen i nord, og i både Hallingdal, Sogn og Jotunheimen. I nord er det betydelig fare fra Svartisen i Nordland og i store områder helt opp til Kåfjord i Troms.

– Vær forsiktig

– Det har kommet mye nysnø enkelte steder, og det ligger snø på undersiden som er mer råtten. Da er det på sin plass å være forsiktig, oppfordret statsmeteorolog Marit Helen Jensen ved Meteorologisk institutt i helgen.

I snøskredvarselet legges det vekt på at svake lag i snødekket kan trigges av en skiløper der snødekket er tynt, og det advares også om at skred også kan fjernutløses.

(©NTB)

På forsiden nå