Tingvollost er verdensmester i ost

En blå ost fra Tingvoll er kåret til verdens beste. Det skal ha vært en overraskende og følelsesmessig finale.

Styreleder i Tingvollost, Gunnar Waagen, med premien etter at den norske osteprodusenten Tingvollost onsdag vant overraskende tittelen World Champion for sin blåmuggost Kraftkar.  Foto: Privat / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Kraftkar fra Tingvollost er kronet til den beste osten på planeten, skriver arrangøren The Guild of Fine Food i en pressemelding. Verdens ostemesterskap ble arrangert i den spanske byen San Sebastian, og ifølge pressemeldingen så det lenge ut til at en spansk ost skulle gå av med seieren.

Den norske osten var i knivskarp konkurranse med de spanske ostene Cremositos Del Zujar og geitosten Cala Blanc.  De to spanske ostene fikk 67 poeng, mens Kraftkar fikk 71 poeng.

LES OGSÅ: Nytt gull til nordmørsost

Over 3000 oster deltok

266 dommere fra 26 land har smakt på over 3000 oster fra 31 ulike land. Det har først vært kåret vinnere for ulike ostetyper før superfinalen der superjuryen altså endte med å sette Kraftkar fra Tingvoll helt på topp.

En tårevåt Gunnar Waagen fra Tingvollost tok i mot prisen.

- Jeg har ikke ord. Det er helt fantastisk. Jeg kan ikke tro det, sa han, ifølge arrangøren The Guild of Fine Foods. Han fortalte forsamlingen at de hadde laget ost i omtrent ti år, og at selskapet er en liten familiebedrift.

LES OGSÅ: Jul i ysteriet


Tidlig opp og sent i seng

- Vi prøver å gjøre vårt beste hver dag. Vi står opp tidlig og går sent til sengs, sa han da han takket for prisen.

Tidens Krav forteller at daglig leder Egil Smith-Meyer sitter hjemme og ikke helt tror at det har skjedd. De har slått de store internasjonale produsentene. Gårdsmeieriet har slått kjente merker som Rouquefort og Stilton og mange flere.

- Dette er jo uoppnåelig. Vi har fått flere priser for mange av ostene våre, men å smadre verdenseliten er noe en bare drømmer om men aldri våger å tro, sier en lettere oppskjørtet Smith-Meyer til Tidens Krav.

Han sier de er små og har problemer med å oppfylle alle forespørsler. Han forteller at i forretningsplanen deres står det at de skulle bli ledende i Møre og Romsdal.

- Nå har vi verdens beste ost.

LES OGSÅ: Styrer osteeventyret i TingvollMed Kraftkar: Daglig leder Egil Smith-Meyer i Tingvollost. 

Med Kraftkar: Daglig leder Egil Smith-Meyer i Tingvollost. 

Osteutvalget til Tingvollost 

Osteutvalget til Tingvollost 

På forsiden nå