Stor snøskredfare, men Mannen ligger rolig

Torsdag laver snøen ned i indre og høyereliggende strøk. Fredag vil den komme ned som snøskred.

Ustabil: Nå regner det på Mannen og geologene forventer økte bevegelser igjen. 

Saken oppdateres.

Natt til fredag ventes intense snøfall over 600-800 m.o.h. i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane. Det ventes en halv meter nysnø i fjellet, men lokalt kan det komme over en meter snø i løpet av fredagen. I fjellet skal det blåse kuling fra sørvest som vil føre til flakdannelse og stor pålagring av snø bak rygger og i renner og søkk. Store naturlig utløste skred kan forekomme høyt til fjells, heter det i snøskredvarselet fra NVE.

Og det stopper ikke her: Ut over fredagen blir det varmere - og snøgrensen vil trekke seg opp til over 800-1200 m.o.h. Der snøen går over til regn er det høy sannsynlighet for naturlig utløste våte snøskred. Snøskredfaren vurderes til 4, som betyr stor snøskredfare.

LES OGSÅ: Varsler flom og skredfare

LES OGSÅ: Dette må du gjøre før styrtregnet kommer

Pøser på med 120 000 liter vann

Ved Mannen målestasjon i Romsdal var det onsdag 50 centimeter med snø. Dette vil trolig doble seg i løpet av torsdag. Temperaturendringen vil heller ikke bli mye mer enn opp til tre plussgrader i det rasutsatte området. Dermed er det lite som tyder på at Mannen vil røre på seg med novemberstormen.

- Nedbøren kommer som snø og vi forventer liten aktivitet i fjellet, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra til Adresseavisen.

NVE er forberedt på å hjelpe fjellet med å løsne i 2017. Tre tanker med 40 000 liter vann hver, som kan etterfylles fortløpende, vil bli pøst på fjellet når aktiviteten tar seg opp igjen neste år.

- Dette skjer tidligst til våren, men like trolig først til høsten, sier Blikra.

LES OGSÅ: Øker hastigheten

LES OGSÅ: Mannen står fortsatt

I 2016 har bevegelsen i fjellet vært i underkant av en meter i de øvre delene som beveger seg mest. Siden oktober 2014 har bevegelsen vært på 2,3 meter i de øvre delene som beveger seg mest.

- Vi driver med kontinuerlig overvåking, så vi følger alltid med, understreker Blikra.

På forsiden nå