Rauma-ordfører Lars Olav Hustad, lensmann Andreas Hustad og sjefgeolog Lars Harald Blikra holdt en statusoppdatering for pressen klokka 20.00 tirsdag kveld.

Geolog Blikra sier at fjellet har vært vanskelig å tolke.

- Vi har vært urolige. Det har vært bevegelser som har vært vanskelige å tolke. På kvelden har vi målt i 30 minutters perioder, mens nå er vi nede i 15 minutter. Det går frem og tilbake. Vi er usikre på hva som skjer, sier han.

Har rådspurt italienere

- Vi har ikke så mange eksempler i Norge. Vi har ikke så mye erfaringsgrunnlag. Vi har vært i dialog med italienere blant annet, sier han.

Lensmann Hustad beskriver situasjonen som «ventefase».

- Vi vil være på stedet og følge med på det som skjer, sier han.

- Har det gått saktere, spør en journalist.

- En liten periode gikk det saktere, men fremdeles er det store hastigheter. Det beveget seg med 4 mm på en halvtime. Generelt så øker det. Fjellet er ytterligere svekket, sier geolog Blikra.

Kan bli snø

Alle som går vaktordninger følger med så godt de kan forteller Blikra.

- Hastighetene kan bli for høye og det kan bli for kaotisk til at vi kan følge med, forklarer Blikra.

- Det blir kaldere og det er muligheter for snø. Skredet vil bli påvirket i flere timer fremover av regnperioden som vi har hatt. Vi prøver å formidle fjellets oppførsel, men det er Mannens skyld hvis vi bommer. Vi er redde for at det skal stabilisere seg. Vi håper at det har gått såpass langt at det er ingen vei tilbake, sier Blikra.

- Hva gjør dere hvis det stabiliserer seg?

- Vi har folk som har flyttet fra stedet og viktig at vi har dialog med dem.

Vurderer ikke sprengning

- Er sprengning helt uaktuelt?

- Det er ikke opp til oss. Men vi har ikke diskutert det noe mer, sier Blikra.

- Hvor fort må det gå for at dere ikke kan måle hastigheten?

- Det vet vi ikke. Men i Italia har de målt fire meter i døgnet på det meste. Kanskje bortimot 20 cm hver time for at vi ikke skal kunne måle hastigheten, sier Blikra.

Ordfører Lars Olav Hustad opplyser at dersom det ikke skjer noe vesentlig nytt, så vil det være en ny pressekonferanse klokka 08.00 onsdag morgen.

Rauma-ordfører Lars Olav Hustad venter spent på utviklingen i fjellet Mannen. Foto: morten antonsen