Åpen høring i sykehussaken

Helseminister Bent Høie (H) må stille i høring i Stortinget om sykehusbråket på Nordvestlandet. Da vil avgått direktør Trond Michael Andersen også bryte tausheten.

Saken oppdateres.

Et bredt flertall på Stortingent stiller seg bak beslutningen om en åpen høring. Kun Høyres to medlemmer i komiteen stemte imot.

- Det er en gledens dag for demokratiet, sier Ingunn Golmen i ordfører- og rådmannskollegiet for Nordmøre til Adressa.no

– Jeg kommer til å stille i høring og svare på de spørsmål de måtte ha. Målet må jo være å få mest mulig på bordet, og få en plattform å gå videre med, sier Trond Michael Andersen til adressa.no. Han har ikke ønsket å si noe om sin avgang i Helse Midt-Norge siden han mistet jobben i oktober. Da hadde han vært sjef i Helse Midt-Norge i halvannet år.

– Vil du kunne kaste nytt lys over saken?

– Det vet jeg ikke. Det vil jo være en mulighet til å fortelle om de gode resultatene vi har oppnådd i den tiden jeg ledet Helse Midt-Norge - som en motvekt til det som er kommet frem til nå. Fagforeningenes rolle og prosessen for øvrig er vel også naturlig kommer opp. Jeg bidrar gjerne til fakta og klargjøring.

– Vil du kunne bekrefte at fagforeningene ønsket at du skulle sparke Astrid Eidsvik?

– Jeg vil ta imot alle spørsmål og svare så nøkternt jeg kan.

– Vil du svare på spørsmål utenom en høring?

– Jeg vil avvente en høring, og ikke gå ut, sier Andersen.

Går for åpen høring i dag

Også avgått direktør Helse Møre og Romsdal, Astrid Eidsvik, vil bryte tausheten i åpen høring om sykehussaken i Stortinget. Det besluttet komiteen i dag, erfarer Aftenposten. I utgangspunktet er det tilstrekkelig at fire av komiteens tolv medlemmer støtter et slikt forslag, men får forslaget tilslutning fra langt flere, skriver avisa.

Helseministeren tar ingen selvkritikk i sitt siste brev til Stortingets kontrollkomite, og får følgende hilsen fra Per Olaf Lundteigen gjennom Adresseavisen på sitt brev til kontrollkomiteen: –Vi sees til åpen høring i kontrollkomiteen.

LES HELE BREVET HER.

Lundteigen karakteriserer brevet fra Høie som «arrogant ordkløveri». og «ordkunst av høyeste klasse». –Dette er formulert slik at du verken lyver eller skriver hele sannheten. Han skriver at helseforetakene har full frihet, men hører de ikke etter, så er det rett ut. Når du står overfor slike prinsipper, må du være praktiker, sier Lundteigen (Sp) overfor Adresseavisen, før han legger til:

– Hvis ikke komiteen vil ha åpen høring i kontrollkomiteen etter dette arrogante ordkløveriet, så blir jeg svært overrasket. Dette er bare en parodi på et demokrati. Du kan ikke holde på slik. Folk i Møre og Romsdal har skjønt dette, sier Lundteigen, som tirsdag ettermiddag møtte resten av kontrollkomiteen for å bestemme om saken skulle opp til åpen høring eller ei.

Helseministeren har hele tiden benektet å ha instruert noen i helseforetaket eller helseregionen, selv om han lenge har vært åpen om at han personlig foretrekker at det nye sykehuset legges til Molde.

VG: Ville ikke sparke - ble fjernet

VG skriver i dag at helsedirektøren Trond Michael Andersen nektet å fjerne Molde-tilhengernes skumleste fiende, Astrid Eidsvik. Derfor ble han fjernet selv – etter påstander om svak ledelse.

– Denne saken er ikke demokrati, det er noen få personer som har spilt et spill i kulissene, et spill som får store konsekvenser for mange mennesker. Nå håper jeg folk våkner, vi kan ikke ha det sånn, sier hovedtillitsvalgt for legene i Ålesund, Margaret Sævik Lode til VG.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå