Helsearbeidere tilstår pasientsex

To helsearbeidere tilstår omfattende seksuell omgang med en psykiatrisk pasient.

Saken oppdateres.

De to mennene (57 og 59 år) har i politiavhør erkjent seksuell omgang over år med en kvinnelig pasient (34) de skulle hjelpe i en kritisk situasjon. Kvinnen hadde en alvorlig psykriatisk lidelse.

57-åringen var hjelpepleier for fornærmede på et psykiatrisk sykehus, og fikk også kvinnen i eget besøkshjem senere. Han har innrømmet seksuell omgang med kvinnen en rekke ganger i årene 1999 og 2000. 59-åringen møtte kvinnen mens han jobbet som enhetsleder ved et psykiatrisk sykehjem på Nordmøre, og hadde seksuell omgang med kvinnen mens hun var pasient ved institusjonen.

De to tiltalte mennene skal kjenne hverandre.Fornærmedes versjon

Under hyppige og akutte innleggelser på institusjoner skal 34-åringen ha blitt utnyttet av mennene som er tiltalt.

– Det som er kommet opp rundt hennes liv visste jeg ikke om da jeg innledet et forhold til kvinnen, forklarte den 57-årige hjelpepleieren i retten i går.

Kvinnen valgte å avslutte livet i februar 2008, men hadde forut fortalt sin historie til sin psykiater og til politiet. Hennes fortelling er nedskrevet etter avhør.

I kvinnens medisinske journal står det at hun er seksuelt misbrukt av en psykiater i Sør-Trøndelag, to helsearbeidere på Nordmøre, voldtatt av en sjåfør i en pirattaxi i Trondheim, misbrukt av lærer og rådmann i en kommune i Nordland, utsatt for overgrep fra far og farlige trusler fra mor. Gjennom sine leveår bodde hun på 21 steder.

Viktig for rettssaken blir om 34-åringens egen forklaring kan legges frem i retten. Forsvarerne vil ikke dette, ettersom de ikke får ikke mulighet til å komme med motsigelse, det som i jussen heter kontradiksjon.- Vi ble kjærester

Hjelpepleieren (57) er den første av de to tiltalte som forklarer seg. Han sa i retten i går at han ikke følte ubehag over å ha hatt et forhold til en person han møtte på psykiatrisk avdeling, og som ble med hjem til ham og kona som besøksverter.

– Møtet med kvinnen gjorde meg 20 år yngre i den livsfasen jeg var i, sa tiltalte.

– Jeg var glad i henne. Tenkte aldri på at jeg brøt noen straffelov og skulle havne i politiavhør eller i rettslokalet. Moralsk og etisk strevde jeg med saken, overfor min kone. Vi ble kjærester. Det var svært tette bånd mellom oss. Jeg ønsket å gi henne en ny plattform, en mulighet og en ny start. Vi hadde ikke samleie mens jeg var i jobb som hjelpepleier. Det skjedde da jeg var ferdig med vikariatet som psykiatrisk hjelpepleier. Da bodde hun hos oss og i en leilighet nær ved.

Forholdet tok slutt i 2000. Da var det en annen autoritetsperson som overtok posisjonen: Enhetslederen (59) ved et psykiatrisk sykehjem i nabokommunen.Sjalu på tiltalte

Tiltalte henvendte seg til den andre tiltalte i retten:

– Jeg ble litt sjalu på deg da jeg så dere sammen i sofaen i leiligheten hun fikk. Jeg var ikke nødvendig lenger. En ny hadde tatt over omsorgen.

Aktor: – Du erkjente straffeskyld?

Tiltalte: – Jeg la meg helt flat i sjokket over hva jeg hadde kommet borti. Jeg presset henne aldri til sex. Noen ganger ville hun, andre ganger tok jeg initiativ. Etter avhørene følte jeg et ubehag og erkjente et seksuelt forhold, sa hjelpepleieren.Krav om erstatning

Bistandsadvokaten ville vite om han betegnet dette som et normalt kjærlighetsforhold.

– Ja. Selv om forholdene rundt var helt spesielle. Derfor varte det heller ikke lenge, cirka ett år.

Bistandsadvokat Jarle Gjengedal vil under rettssaken fremme en erstatningssak på vegne av kvinnens dødsbo. Nærmeste pårørende er mor og søster. De møter også som vitner i straffesaken mot de to tidligere helsearbeiderne.

 
På forsiden nå