Glemmer aldri russerfangene

Aldri mer krig, formante Thorvald Stoltenberg da han snakket om lidelsene krigsfangene gjennomgikk i sin tale på frigjøringsdagen ved Falstadsenteret på Ekne.

Saken oppdateres.

Under den store markeringen av fredsdagen var han også med på å åpne en utstilling om sovjetiske krigsfanger. Stoltenberg gjorde det ved å fortelle om sine egne opplevelser fra krigen.

– Jeg husker fangene bak piggtråden og hvor dårlige de så ut. Vi pleide å løpe hjem og få mor til å lage matpakker som vi kunne ta med til dem, fortalte den kjente politikeren.

– Ingen ofret mer

Trolig satt over 100 000 russere i tysk krigsfangenskap i Norge. I alt 13700 russere døde her i landet under krigen. En del av dem på Falstad. I 2011 er det 70 år siden den tyske okkupasjonsmakten etablerte SS-leiren her.

LES OGSÅ: Ti-årig sønn tok imot Krigskorset

Siden senteret ble åpnet i leirens hovedbygning er historien om hva som skjedde her og i de cirka 500 andre leirene i Norge, blitt stadig bedre belyst. Den siste tiden har forskere ved Falstadsenteret også jobbet med å identifisere så mange som mulig av fangene som døde her i landet under krigen.

– Ingen ofret mer enn sovjeterne under krigen. Jeg gikk selv i tog for å takke dem og alle de andre nasjonene som sloss sammen med oss, som skolegutt, i tiden rett etter krigen, fortalte Stoltenberg

Hyllet heltene

I sin tale fortalte Stoltenberg om hvordan han selv etter krigen har satt stor pris på å treffe folk som hjalp rømte fanger rundt omkring i Norge. Han sier de ikke har fått den hyllesten de fortjener for det arbeidet de gjorde med fare for sine egne liv.

LES OGSÅ: Veterandag med stort program

Til stede under markeringen på Falstad i går var også en av de få gjenlevende russiske krigsfangene, Aleksej D. Perminow. Han takket for det arbeidet som blir gjort for at det som skjedde under krigen ikke skal bli glemt. Perminow ble selv omringet av nordmenn og russere som ville høre mer om hans opplevelser, etter talen.Sammen med Adresseavisen ble han etterpå med for å se utstillingen til minne om krigsfangene.

– Jeg har sett mye av dette før, men hva jeg tenker? Ikke så veldig mye. Jeg så mye vondt selv under krigen, sier Perminow, som likevel rister på hodet av noen av de verste bildene.

LES OGSÅ: Møtes ved et kafébord i Trondheim

 
 
 
 
På forsiden nå