Thorbjørn gikk ned 26 kilo ved hjelp av havregrøt

Nå stiller han i VM i havregrøtkoking.

Thorbjørn Kristensen sverger til havregrøt.  Foto: PRIVAT

Saken oppdateres.

- Den gamle sleiva må jeg ha med meg, der er jeg overtroisk. Jeg har også laget min egen grøtblanding, sier Thorbjørn Kristensen fra Stjørdal.

Han er nå i den skotske landsbyen Carrbridge. Der skal han delta i intet mindre enn verdensmesterskapet i havregrøtkoking.

- Det er jo sært så det holder, men for meg ligger det også et alvor bak, sier han.

Gikk over til rene råvarer

Grøt har nemlig spilt en viktig rolle da kokken og gartneren Kristensen selv la om kostholdet for flere år siden.

Kristensen, opprinnelig sørlending, drev restaurant i Kristiansand sammen med datteren.

- Da jeg ga meg med restauranten, veide jeg 106 kilo. Noe måtte gjøres. Jeg bestemte meg for at jeg ikke ville gå på kurs, ikke bruke pulver eller piller. Jeg gikk over til rene råvarer, blant annet havregrøt, og fikk balanse på inntak og forbruk av energi. Da raste 26 kilo av på noen måneder, uten trening, forteller Kristensen.

Han viser til at hvis vi spiser mer helkorn, får vi mer næring.

- Jo enklere maten kan lages, jo bedre helse vil folk få. Spis grøt, frukt og grønnsaker, og hold kroppen i bevegelse, så er mye gjort, mener grøtentusiasten.

- Havre er som vindruer

Et blytungt vaffeljern, egen grøtkjele, «gammelsleiva» og «Gartner T.H. Kristensens grøtblanding» er med i bagasjen. Melblandingen har han selv håndmalt på steinkvern.

Mesterskapet foregår i Carrbridge, Skottland på lørdag og har det omfattende navnet «22nd Annual Golden Spurtle World Porridge Making Championship».

I fjor ble prisen vunnet av legen Izhar Khan. En «spurtle» er et tradisjonelt skotsk redskap for grøtkoking. Vinneren får en forgylt utgave.

Deltakere fra hele verden konkurrerer om å lage den beste havregrøten basert på kun tre ingredienser: havre, vann og salt.

- Er det mulig å få til noe variasjon i smaken med bare disse tre ingrediensene?

- Åja. Havrens nyanser gir et speilbilde av jorda de er dyrket i. Akkurat som vindruer. Smaken handler også om hvilken temperatur man bruker og hvor lenge grøten får trekke, mener grøt-entusiasten.

Høydetrening

Kjæresten Bodil Mostad Olsen meldte ham på konkurransen og er med til Skottland.

- Først lo jeg, men så skjønte jeg at dette var seriøst, og måtte legge meg i trening. Jeg har jo hørt at høydetrening er viktig, så jeg var kokk på Gjevilvasshytta i 14 dager for å toppe formen, humrer Kristensen.

Han skal også stille med en spesialrett i konkurransen: en vaffel av havre, linser, diverse frø og quinoa. Den skal toppes med bær, vaniljekrem, ristede nøtter, sjokolade og saltflak.

LES OGSÅ: - Ikke noe magisk med supermaten

Naken havre

Thorbjørn Kristensen er tidligere kokk, gartner og produktutvikler. Han har alltid vært opptatt av ernæring, og har utviklet sin egen havregrøtblanding av en korntype han kaller «naked oats».

- Nakenhavre er den opprinnelige havren, en svært gammel kornsort. Den er veldig næringsrik, mer enn vanlig havre, hevder grøtkokken.

En god havregrøt skal lages bare med vann, havre og litt salt. De fleste nordmenn lager havregrøt med melk og svir den dermed fast, mener han.

Selv sverger han til «gullende rent» irsk havsalt i havregrøten. Ikke det billigste i verden. Men verdt det, ifølge Kristensen.

- Det er som en god flaske konjakk. Du tar en klunk av og til, og da blir det ikke så dyrt.

Følg Adresseavisen på Facebook,Instagram og Twitter

Trendy grøt

Grøt har blitt trendy de siste årene, og København fikk grøtbaren «Grød» i 2011. Nå er det tre grøtbarer i byen. Her i Norge har Vibeke Klemetsen, opprinnelig fra Oppdal, skrevet kokebok om grøt.

Les om Vibeke Klemetsens sunne grøt-tips her. (Pluss)

- Grøt kan også være festmat. Vi har tatt den med både til Nidelvens bredd og Munkholmen, forteller Kristensen, som sverger til frisk frukt og nøtter som tilbehør.


LES OGSÅ: Trines matblogg er like stor som en middels avis (Pluss)

Thorbjørn Kristensens beste havregrøt-tips
 • En god havregrøt lages av havregryn, vann og salt.
 • Kok opp vann, tilsett havregryn og rør om. Tilsett salt helt til slutt. Grøten skal være som en kremet suppe.
 • La så grøten trekke i 10 - 15 minutter.
 • Thorbjørns forslag til tilbehør: Banan i biter, druer, eller sitrusfrukter. C-vitaminene bedrer opptaket av jern i kornet. Valnøtter for omegaoljer, eller paranøtter som inneholder mye selen.
 • Kjappversjon: bland gryn og vann om kvelden. Kok opp om morgenen, hiv på frukt og nøtter, og du har en rask frokost.
Kristensen prøvesmaker grøt i Carrbridge. 
    
      (Foto: PRIVAT)

Kristensen prøvesmaker grøt i Carrbridge.  Foto: PRIVAT

Thorbjørn Kristensen vandrer på den skotske landsbygda og tenker på hvordan vinne mesterskapet. Bildet har kjæresten Bodil lagt ut på Instagram. 
    
      (Foto: Thorbjørn)

Thorbjørn Kristensen vandrer på den skotske landsbygda og tenker på hvordan vinne mesterskapet. Bildet har kjæresten Bodil lagt ut på Instagram.  Foto: Thorbjørn

På forsiden nå