- Vi har ikke kapasitet til tre asylmottak

UDI har fått 19 søknader om å drive asylmottak i Midt-Norge. Tre av dem er for asylmottak i Meråker.

Meråkers ordfører Kari Anita Furunes (Sp)  Foto: LEIF ARNE HOLME

Saken oppdateres.

UDI Midt Norge har fått inn 18 tilbud fra private aktører og ett fra en kommunal aktør som ønsker å drive asylmottak i Midt-Norge. Fristen for anbudskonkurransen om nye asylmottak gikk ut fredag.

- Vi har fått inn tilbud om nesten 6000 nye plasser i asylmottak, noe vi er svært fornøyd med, sier regiondirektør Rune Vordahl i UDI Regionkontor Midt Norge i en pressemelding.

Selv om tilbudet er på om lag 6000 plasser, betyr det ikke at det vil opprettes nye mottak for 6000 asylsøkere, understreker Vordahl.

LES OGSÅ: Her kan det bli asylmottak i Midt-Norge

- Ble overrasket

I Meråker har tre tilbydere søkt om å få drive asylmottak.

Meråker-ordfører Kari Anita Furunes (Sp) sier at kommunen ble orientert av UDI via e-post da søknadsfristen gikk ut fredag. Hun sier at den tredje søknaden kom overraskende på dem.

- Vi var i møte med Fylkesmannen, og var forberedt på to tilbydere på ordinære mottak. Vi var ikke informert om at den tredje søkte om å gå fra akuttmottak til ordinært mottak, sier Furunes til Adresseavisen.

- Vi var i møte med Fylkesmannen fordi vi ikke har kapasitet til tre mottak. Da vi opprettet mottak, fungerte det greit, og i tillegg har vi bosatt 90 personer i Meråker. Men nå er det slik at vi har ikke infrastruktur som takler en så stor vekst på så kort tid. Barnehage kan gå, men ikke skole eller helsevesen, sier ordføreren.

I bygda Kopperå reagerte befolkningen da akuttmottaket ble opprettet (Pluss)

Kommuneledelsen har hatt møter med alle som driver mottak, både huseiere og drivere, der de har klargjort hver enkelts ansvarsområder. Kommunen har også skrevet brev til UDI der de sier at de ikke har kapasitet til å ta imot flere asylsøkere.

Trondheim kommune er bedt om å ta imot 410 mindreårige flyktninger (Pluss)

- Bekymret for om vi kan gi et verdig tilbud

Ordføreren viser til at de har 30 års erfaring med mottak i Meråker, og hun mener det har fungert veldig bra og at integreringen har vært god både i skolen og samfunnet for øvrig.

- Vi har kommet til et punkt der Meråker reagerer, og det bekymrer meg når ildsjelene blir skeptisk. Skepsisen er ikke rettet mot asylsøkerne, men bekymringen er at vi ikke kan gi dem et verdig tilbud. Her blir det en 20 prosents befolkningsøkning på kort tid. Vi vil ikke bare plassere dem heller, sier Kari Anita Furunes.

Furunes regner likevel ikke med at det blir tre mottak i kommunen.

- Jeg forventer at det ikke blir det, ut fra hvor tydelige vi har vært mot Fylkesmannen, sier hun.

På Hitra har ordføreren hatt lignende bekymringer - les mer her (Pluss)

KOMMENTAR: Velkommen til oss. Kanskje

LES OGSÅ : - De er barn og de trenger et hjem

På forsiden nå