Nordlandia, Highland og Gothia er navnet på de tre fiktive statene i Cold Response. Nordlandia og Gothia utvikler seg til selvstendige nasjoner. Highland blir for det meste styrt av lokale sjefer og bander. Foto: Forsvaret

I øvelsen Cold Response er Norge og Sverige delt opp i tre fiktive stater: Nordlandia, Highland og Gothia (se bildet til høyre).

Konflikten bygger på en fiktiv historie fra 1814, da disse tre uavhengige statene ble etablert. I årene etter utvikler Nordlandia og Gothia seg til selvstendige nasjoner med etablerte styresett. Highland blir for det meste styrt av lokale sjefer og bander uten å ha en overordnet regjering.

Nordlanda og Gothia vokser i en positiv retning i årene etter etableringen. Gothia og Highland er medlemmer av Nato, mens Nordlandia ikke er det.

Grensestrøkene mellom Highland og Norlandia er preget av lav økonomisk vekst og etniske konflikter mellom befolkningen. Dette er grunnen til at den nordlanske militærstyrken invaderer Highland 25. september 2015. Et angrep som kom svært overraskende på hele det internasjonale samfunnet.

SE MER: Se Forvarets bilder fra Cold Response

Håper på fredfull løsning

Soldatene i årets øvelse visste lite om selve scenarioet før konflikten startet, mens statenes militære ledere på forhånd hadde laget en strategi.

- De militære lederne jobber på hver sin side med å få styrker riktig posisjonert slik at den andre parten til slutt må overgi seg. Det blir litt som å spille sjakk, forklarer talsmann Aleksander Jankov i Hæren.

På øvelsens første dag jobbet lederne derfor mest taktisk. Jankov sier at målet er at partene greier å løse konflikten på en fredfull måte.

- Får man dette til, vitner det om godt lederskap og god kløkt. Det er ikke vits i å løsne skudd dersom det ikke er helt nødvendig, sier han.

Men selv om den ene siden overgir seg før øvelsesperioden er slutt,  er ikke krigen helt over.

- Vi forventer at kampene vil fortsette ut i neste uke. Skjer ikke dette vil man eventuelt spole tilbake og starte på ny, sier Jankov.

- Er i veien

I en fiktiv melding i forbindelse med øvelsen erklærer Nato i desember 2015 at de ser på et angrep mot et medlemsland som et angrep på alle medlemslandene. Gothia og Nato vil derfor støtte Highland i deres kamp for å gjenopprette fred og stabilitet i landet. Operasjonen som ble igangsatt fikk navnet «OPERATION COLD RESPONSE 2016».

Øvelsen beveget seg torsdag inn i en mer aktiv del. I løpet av torsdagen har de militære styrkene beveget seg inn mot Namsos.

Ifølge Jankov er dette noe som lokalbefolkningen kan komme til å legge merke til.

- Styrken kan bevege seg på en slik måte at folk kan oppleve at ting er i veien. Vi skal gjøre alt for at det ikke skal prege bybildet, sier han.

- Setter ting i perspektiv

Jankov forteller at responsen fra publikum til nå har vært mest positiv.

- Flere i lokalbefolkningen har fortalt meg at det setter ting i perspektiv. De kjenner ekstra godt på hvor bra de har det i Norge.

Likevel har det kommet flere klager de siste dagene.

Tidligere har slike øvelser foregått andre steder i landet. I fjor i Finnmark og året før i Nordland og Troms.

- Folk må bli mer komfortable med at norske soldater med våpen er her for å skape sikkerhet, og ikke sjenanse, sier Jankov.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Tre fiktive stater er involvert i konflikten som nå utspiller seg i Nord-Trøndelag. Talsmann Aleksander Jankovi Hæren sier at et av målene med øvelsen er at partene skal løse konflikten på en fredfull måte. Foto: LEIF ARNE HOLME
Varsel om et fiktivt minefelt er satt opp i forbindelse med øvelsene. Foto: Leif Arne Holme