Aldri før har så mange møtt opp for å avgi forhåndsstemme i sagabygda. Over 3000 verdalinger, eller en firedel av de stemmeberettigede, har allerede sagt sitt før den store folkeavstemningen førstkommende mandag.

- Under kommunevalget i 2015 var det rundt 1800 forhåndstemmer, og det var rekorden til da, sier Ap-ordfører Bjørn Iversen, som mener antall forhåndstemmer lover godt når det gjelder den totale valgdeltakelsen.

- Jeg håper selvsagt at vi får høy deltakelse slik at beslutningsgrunnlaget blir best mulig, sier Iversen, som vil at flest mulige skal benytte seg av stemmeretten.

- Alle som har gjort seg opp en mening bør delta, sier han.

Ingen ny istid

Det har også vært mange i Levanger som har avgitt forhåndsstemme. Fredag ettermiddag hadde nesten 2300 personer sagt hva de mener om kommunesammenslåing.

Levangers Ap-ordfører Robert Svarva er erklært ja-mann, og mener en sammenslåing er det beste for folket i begge kommuner.

- Dette handler om hvordan vi på best mulig vis kan utvikle kommunene sammen i fremtiden. Dette handler like mye om å styrke Innherred som region, sier Svarva, som understreker at det ikke er noe krise om det blir et nei.

- Lyset går ikke, og det blir ingen ny istid selv om det blir et nei fra folket. Men det beste hadde vært om folket stemmer ja, sier han.

Mange tvilere

Ifølge lokalavisa Innherred blir det tvilerne som avgjør valget i Verdal. En meningsmåling utført av Norfakta Markedsanalyse i uke 20 viser at 37 prosent av de spurte i Verdal vil stemme nei, mens ja-siden har en oppslutning på 31 prosent. Men usikkerheten er knyttet til tvilerne. Hele 32 prosent svarte vet ikke på spørsmålet om hva de vil stemme.

I Levanger er stemningen er stemningen det motsatte. Der sier 53 prosent ja og 18 prosent nei, mens antallet tvilere er på 29 prosent, ifølge Norfaktas måling.

Flertallet i Verdal kommunestyre sier et klart nei til sammenslåing, men alle vil lytte til hva folket sier i den rådgivende folkeavstemningen. Det vil også ordfører Bjørn Iversen, som gikk til valg på selvstendighetslinjen under kommunevalget i 2015.

- Jeg håper vi får et klart svar fra innbyggerne, og at ikke den ene siden vinner med knapp margin, sier Iversen.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.