- Denne ruta er ikke bare for trøndere som skal til Stockholm og hjem igjen. Med flere avganger og nye tidspunkt blir det å reise via Stockholm en snarvei til Trondheim for resten av verden, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Det er for tiden én avgang til Stockholm Arlanda airport fra Trondheim lufthavn Værnes. Men tidspunktet har vært uheldig, spesielt for forrretningsreisende.

Fra 30. oktober blir det én ekstra avgang med SAS, og tidspunktet endres fra formiddag til klokken 06.30 og 18.45. På lørdag er avgang klokken 08. Hjemreiser blir klokken 17.05 og 20.35.

Avgangene er tilpasset flyruter som går fra Stockholm til ettertraktede reisemål andre steder i verden. Og de er tilpasset ruter som gjør det enklere og kjappere for reisende å komme seg til Trondheim.

Kan bli en tredje avgang

- Vi er overbevist om at passasjerantallet vil øke på disse rutene, og går det som vi tror, øker vi med avgang nummer tre fra våren, sier Johansen.

Han understreker at dette har blitt en realitet på grunn av jobben Luftfartsforum har gjort på vegne av regionen.

- Å åpne en rute koster veldig mye penger. Men Luftfartsforum har dokumentert at dette er en bra investering, sier informasjonssjefen.

Ekspertenes beste tips: Slik bør du bruke feriepengene

«Selger» inn Trøndelag

Luftfartsforum er et samarbeidsorgan for utvikling av flytrafikken på Værnes, og består av næringslivsorganisasjoner og Trøndelags to fylkeskommuner.

Forumet jobber blant annet med å sikre både eksisterende direkteruter og for å få flere ruter både innenlands og utenlands. I 2015 bidro de til ny utenlandsrute til Barcelona.

- Vi videreutvikler Værnes ut fra næringslivets standpunkt og hvilke ruter de har behov for. Vi jobber opp mot alle flyselskap og forklarer hvorfor de må satse på vår region. Vi forteller om vindkraftutbygging på Fosen, kampflyplassen på Ørland, Campus-prosjektet på NTNU og alle de teknologibedriftene her som jobber opp i det internasjonale markedet, sier Berit Rian. Hun er administrerende direktør i Næringsforeningen i Trondheimsregionen, som er en del av Luftfartsforum.

Nedgang i antall reisende

Totalt antall reisende fra Værnes i 2015 var ifølge Luftfartsforum omlag 4 343 000, hvorav 976 000 var utenlandsreisende. Dette var lavere enn antatt etter mange år med høy vekst.

På dagens direkteruter utenlands er det 70 prosent nordmenn på flyene. Av de resterende 30 prosentene er det flest tyskere, men også briter og skandinavere er godt representert.

- Det å ha gode rutetilbud har en direkte innvirkning på bolyst og hvor attraktiv en region er. Vi har gjennomført flere markedsundersøkelser for å kartlegge hvor forskjellige bedrifter vil investere i framtiden. Ut ifra disse resultatene kan vi si til flyselskapene hvilke reisemål som lønner seg å satse på, sier Nina Julianne Jensen, som jobber med ruteutvikling i Avinor.

- En gledens dag for reiselivet

Også reiselivsdirektør Stig Hillestad i Visit Trondheim er glad for det utvidede rutetilbudet til Stockholm.

- Dette er en gledens dag for reiselivet. Ikke bare gir det vårt eget næringsliv mer effektiv tilgang til hovedstadsregionen i Sverige. Trondheimsregionen får nå en bredere dør inn til Stockholms mange fagmiljøer. Visit Trondheim ser derfor fram til å jobbe aktivt for at ruteøkningen ikke bare skal bidra til gjøre Trøndelag enda mer attraktivt, men også skape spennende synergier blant annet i kongressmarkedet til trondheimsregionen, sier Hillestad.

De nye rutene vil starte opp senest 30. oktober, men SAS jobber med å få det til allerede til 1. oktober.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

De nye avgangene fra Trondheim lufthavn Værnes til Stockholm Arlanda airport ble feiret med kake. Foto: Nina Julianne Jensen