- Jeg tror kattungene var satt ut i skogen for å dø

Brannsjefen i Levanger fant fem forlatte kattunger.

Det var brannvesenet som kom over de fem kattene i Levanger. 

Saken oppdateres.

- Det var hunden min som oppdaget at det var noe i skogen. Så hørte vi mjauing, sier Rigman Pents.

Han kom over de fem kattungene da han luftet hunden ved Nordsivegen på Nesset i Levanger onsdag kveld.

LES OGSÅ: Lotte (8) og Gråpus (3) døde etter å ha blitt forgiftet på Røros

- Jeg tror de var satt ut i skogen for å dø. Ikke i en eske eller noe sånt, men bak en kvisthaug. Jeg tok kontakt med en kollega som kom med en pappeske og tok dem med hjem.

- Virket sultne

Pents er til vanlig brannsjef i Innherred samkommune og varslet politiet om funnet. Operasjonssentralen etterlyser eieren eller folk som vet noe om saken, og opplyser at Dyrebeskyttelsen jobber med å omplassere kattene.

LES OGSÅ: Flyktningkatten Kunkush er død

Brannsjefen anslår at kattungene er to til tre måneder gamle.

- Jeg tror de kan ha vært der i noen dager, for de virket sultne. Jeg fant dem 300-400 meter inne i skogen.

- Fått bra oppvartning

Ikke langt unna skogen der kattungene ble funnet, bor Pents' kollega Knut Robert Staahl med kone, fem barn i alderen 6 måneder til 12 år og to hunder.

- De skal bare ha et kort opphold hos meg. Jeg har ikke anledning til å beholde dem, sier Staahl, som til vanlig er brannmann og godt vant med redningsaksjoner.

LES OGSÅ: - Luksus er viktigere for katteeierne enn for katta

- Men det ble selvfølgelig stor jubel fra barna da jeg kom med nøstene i pappesken. Og litt mas om at vi må beholde i alle fall én av dem. 

Staahl er usikker på hvor gamle kattene er, men bekrefter at de var skrubbsultne.

- De hadde helt tydelig gått lenge uten mat, og var temmelig glupske da vi satte frem melk til dem. Og leverpostei.

Gjentar seg hvert år

At kattungene drikker og spiser selv tyder på at de kan være cirka 2 måneder gamle, ifølge Heidi Lingås Hallstrøm, som er leder i Dyrebeskyttelsen i Nord-Trøndelag.

- Kattungene blir født på våren, omtrent for to måneder siden, så det kan stemme. Og nå ser vi konsekvensene av nye kull. Det samme gjentar seg hvert år; det er ferietid, folk har ikke kastrert kattene sine, de vil ikke bruke penger på kattehotell og tar heller ikke bryet med å sørge for hjem til dem selv. Noen tror også at katter klarer seg selv, men det gjør de slett ikke, sier Hallstrøm.

Endeløse, triste historier

- For oss er ikke dette noe nytt, dessverre. Vi får melding om katter som er kastet i søppelsjakter, ligger i knyttede plastposer eller er forlatt, nær sagt hvor som helst. Det er ingen ende på alle de triste historiene, forteller en oppgitt dyrebeskytter. 

For de fem nøstene i Levanger kommer det heldigvis til å ende godt. De ble funnet litt småpjuskete, men klarer seg fint. Og nå er enda mer hjelp på vei.

LES OGSÅ: Kattekjendis på hotellferie

- Vi har en dame underveis. Hun har med bur, og har kjøpt riktig fôr til dem og har også en hunnkatt hjemme. Er vi heldige vil den voksne katten hennes sørge for at ungene får både kos, vask og riktig katteoppdragelse. Vi kan gi kattene mye, men katteoppdragelse og riktig sosialisering kan vi ikke hjelpe dem med. Og det er helt nødvendig for at de skal bli trygge, voksne katter, forklarer Hallstrøm.

Men aller først venter en grundig helsesjekk hos dyrlegen.

Kattemor kan være i nærheten

Hallstrøm anbefaler at dersom man kommer over kattunger som spaserer rundt og ser tilsynelatende forlatt ut, er det lurt å gå litt unna og sjekke om kattemoren dukker opp. Eierne kan ha satt ut både katt og unger.

- Det er svært sjeldent at kattemor forlater ungene sine. Hvis hun er på jakt i nærheten kommer hun tilbake. Så se an og vent litt. Fanger man henne følger også ungene med, og det gjør jobben lettere for alle i fortsettelsen.

LES OGSÅ: Kattekrig i Malvik

I motsatt fall må Dyrebeskyttelsen skaffe beredskapshjem med hunnkatt som kan oppdra ungene.

- Vi har alltid behov for flere midlertidige hjem, selv om vi nylig har hatt en kampanje for å få flere. Vi må være forberedt på det vi vet kommer nå; små og store katter som er forlatt av familien sin og overlatt til seg selv.

Sammen med fire søsken ble denne kattungen satt ut i skogen for å dø.  
    
      (Foto: Privat)

Sammen med fire søsken ble denne kattungen satt ut i skogen for å dø.   Foto: Privat

Brannsjef Rigman Pents var ute med hunden da han oppdaget kattene. 
    
      (Foto: Innherred samkommune)

Brannsjef Rigman Pents var ute med hunden da han oppdaget kattene.  Foto: Innherred samkommune

På forsiden nå