Mann dømt for direktesendte overgrep av sovende datter

Dømt til fengsel i ett år og to måneder for å ha foretatt seksuell handling med barn under 16 år.

Politiadvokat Marianne Høyer ved Trøndelag politidistrikt sier at det er det første tilfellet hun kjenner til i Trøndelag der overgrep av et barn er direktesendt på internett.  Foto: Leif Arne Holme

Saken oppdateres.

Familiefaren fra Nord-Trøndelag er også dømt for å ha produsert, vært i besittelse av og delt overgrepsmateriale og for seksuell krenkende adferd.

Fredag ble han dømt til ett år og to måneder i fengsel.

Inntrøndelag tingrett kom fram til at riktig straff var ett år og åtte måneder. Siktede skulle ha tilståelsesrabatt, og straffen ble dermed satt til ett år og to måneder. Det var skjerpende for domsutmålingen at mannen er far til barnet.

- Dette er en mann som har tilstått fra første øyeblikk, så dommen er ikke en overraskelse. Det er en tilståelsesdom. Om han vil anke får han avgjøre selv, men han er forberedt på en lengre fengselsstraff, sier forsvarer Tone Nilsen Skålevik.

Etterspørselen etter direktesendte overgrep er i vekst, mener Kripos.

- Følte den andre mannen maste

I tingretten tirsdag innrømmet han at han hadde filmet mens han hadde onanert ved siden av datteren ved to anledninger. Filmen delte han direkte på nett via Skype med en annen mann som han chattet med.

Mannen forklarte i retten at han filmet etter oppfordring fra personen han chattet med og at den andre personen hadde dreid praten til å handle om barn. Den ene gangen oppfattet han at den andre mannen maste på ham.

- Han lurte på om han kunne få se noen ting. Da satte jeg på kameraet, sa mannen under sin forklaring.

Familiefaren innrømmet også å ha filmet datteren ved en tredje anledning. Datteren sov alle gangene. Mannen erkjente dessuten å ha chattet med andre om overgrep mot barn.

- Jeg skulle aldri ha skrevet slike ting, sa mannen i retten.

Direktesendte overgrep

Saken er det første direktesendte overgrepet mot et barn i Trøndelag som politiadvokat Marianne Høyer ved Trøndelag politidistrikt kjenner til.

- Felles for slike saker er at det er noen som etterspør et overgrep mot et barn. Overgrepet filmes og deles med andre mens det skjer. Vi har hatt saker om live streaming av overgrep mot barn i utlandet tidligere, men dette skjer også med norske barn, sier Høyer.

Hun la ned påstand om at mannen burde dømmes til fengsel i ett år og to måneder. Mannens forsvarer, Tone Nilsen Skålevik, mente at den straffen vil være for streng, og mente at fengsel i ni måneder ville være mer riktig.

Ni menn fra Trøndelag dømt

Saken mot mannen fra Nord-Trøndelag er en av sakene i den såkalte overgrepsbilde-saken. Ni menn fra Trøndelag er siktet og fire personer dømt i saker som politiet har avdekket under prosjektet. Sakene dreier seg om forskjellige straffbare handlinger, blant annet overgrep mot barn, besittelse av overgrepsbilder som viser barn og produksjon av overgrepsmateriale som viser barn. Etterforskningen av sakene startet med at Kripos fikk tips om en person bosatt på Fosen som delte overgrepsmateriale på nett. Mannen ble i januar dømt til fengsel ett år og seks måneder.

De siktede mennene er fra hele Trøndelag og er i alderen fra 20-årene til 50-årene. Flere er fedre og noen jobber med barn.

Etterforskningen av sakene i Trøndelag er nå avsluttet. 28 saker er sendt videre til andre politidistrikt over hele landet, og blir etterforsket videre. 50 saker er oversendt til andre land. Én person i England er dømt etter at saken ble oversendt fra politiet i Trøndelag.

På forsiden nå