Tor Martin fant 1600 år gammel bronsespenne da han ryddet i klesskapet

- Jeg ble veldig satt ut, forteller 19-åringen fra Verdal.

Den 1600 år gamel metallspennen er omlag 5 centimeter lang. Tor Martin Nordtømme fra Verdal fant den 1600 år gamle bronsespennen med metalldetektor. 

Saken oppdateres.

Tor Martin Nordtømme fra Verdal er invitert i kongelig hageselskap på Slottet den 1. september. I den forbindelse kjøpte han både en ny mørkeblå blazer og flere skjorter, og måtte rydde i klesskapet.

At dette leder til å finne en 1600 år gammel bronsespenne i skapet er ikke så logisk – men det var nettopp det Tor Martin gjorde. Spennen fant han i fjor med metalldetektor, uten å vite hva det var.

Lokalavisa Innherred omtalte saken først.

- Jeg fant den i fjor, og trodde det var en traktordel. Jeg pakket den bare ned i en eske sammen med de andre funnene mine, forteller han.

Fikk svar på Facebook

Han la ut et bilde på Facebook sent på natten og spurte om noen visste hva dette var.

- Jeg ble veldig satt ut, for det viser seg at gjenstanden er over 1600 år gammel. Først fortalte noen i tråden at dette er fra folkevandringstida, og neste dag begynte fylkesarkeologen å gratulere, sier Nordtømme.

Han fant spennen i Inndalen i Verdal. I dette området har det trolig vært mange gravhauger.

- Her har det altså bodd folk i over 1600 år. Denne spennen var 600 år gammel da slaget på Stiklestad sto. Det er ganske utrolig å tenke på, sier verdalingen.

Interessert i historie? Les om da arkeologene hentet opp skjelettet av en birkebeiner på Sverresborg i sommer.

Den aktive 19-åringen er meget interessert i lokalhistorie, og er blant annet guide i Verdal. Han er også kommunestyrerepresentant for Arbeiderpartiet.

Leting med metalldetektor er Nordtømmes yndlingshobby.

- Jeg har vært mest interessert i å finne rester etter karolinerne på 1700-tallet, og har funnet mange spor etter dem. Jeg har blant annet funnet en kanonkule og ryttersporer, forteller han.

Funnene han finner med metalldetektoren tar han vare på.

- Jeg vet jo ikke hva alt er, og det kan jo være noe verdifullt, sier den historieinteresserte 19-åringen. Noe som skulle vise seg å slå til for fullt denne gangen.

LES OGSÅ: Fant monstermynt i Trondheim

- Godt bevart

- Det er litt artig at en sånn gjenstand dukker opp i et skap. Men det ligger nok flere slike gjenstander rundt omkring på norske gårder, sier fylkesarkeolog Lars Forseth i Nord-Trøndelag fylkeskommune til Adresseavisen.

Han er venn med Tor Martin Nordtømme på Facebook, og oppdaget bildet av funnet.

- Spennen er trolig fra rundt år 400. I sine praktdager har den skint og vært gyllen. Spennen er trolig brukt til å feste kapper med, sier Forseth.

Europas største spenne fra folkevandringstiden, Dalemspenna, er funnet ikke langt derfra, i Sparbu på 1800-tallet.

- Mens Dalemspenna er Gucci-varianten, har nok denne tilhørt den vanlige bondestand, mener Forseth.

Gjennom metalldetektormiljøet har det dukket opp mange slike spenner, forteller arkeologen. Den er godt bevart, for irret på bronsen danner en hard hinne som beskytter den.

LES OGSÅ: Fant verdifull torshammer i Steinkjer

Når den 1600 år gamle spennen er trygt forvart på Vitenskapsmuseet er det nå god plass til både sokker og dressjakke i klesskapet. Dermed er alt klart til Nordtømme skal på kongeparets hagefest i september sammen med Ingrid Borgen. Kongeparet har invitert to representanter fra hver kommune i Norge i forbindelse med sitt 25-årsjubileum. 19-åringen beskriver seg som en svoren tilhenger av kongehuset, og besøket på Slottet er en drøm som går i oppfyllelse.

- Det blir veldig stort, sier Tor Martin Nordtømme.

Her kan du se blinkskuddene fra kongefamiliens jubileumsbesøk i Trondheim 24. juni.

På forsiden nå