Lånke-drapet:

Vamp-produsent er rettens lydekspert

Skal svare på spørsmål om nødsamtale drapsnatten.

Det hvite teltet i skogholtet midt på bildet dekker bålstedet der politiet mener drapet skjedde.  Foto: Erling Skjervold

Saken oppdateres.

Det opplyser aktor i saken, statsadvokat Jarle Wikdahl, til Adresseavisen.

23 år gamle Laimutis Aleksinas ble drept med øks i Lånke natt til 9. juli i fjor. 33-åringen, som sammen med en 29 år gammel mann nå står i Inntrøndelag tingrett tiltalt for drapet, var den som ringte AMK-sentralen.

LES OGSÅ: Tiltalte litauere nekter for øksedrap i Stjørdal

- Det handler blant annet om tolkning av omgivelser. Jeg vil ikke gå inn i nærmere detaljer om det, sier Wikdahl.

Jobber med Norges fremste artister

Eksperten det er snakk om er Truls Birkeland. Han er kanskje mest kjent som musikkprodusent og lydtekniker. Blant annet har han produsert flere av platene til Haugesunds-bandet Vamp. På listen over samarbeidsparterne finnes også andre en rekke andre kjente norske artister. Blant dem er Morten Harket, Hellbillies, Jonas Fjeld, Trang Fødsel og Anne Grete Preus. Birkeland er imidlertid også regnet som en av Norges fremste når det gjelder såkalt kriminalteknisk lydarbeid.

LES OGSÅ: Skal granske nødsamtale etter Lånke-dødsfall

- Etter det jeg har forstått er han bruk som sakkyndig og har møtt i retten i flere straffesaker tidligere, sier Wikdahl.

Et bilde fra politiets rekonstruksjon av drapet. Her fra gården i Lånke.  Foto: Richard Sagen

 

Fest som utartet

Det som trolig skulle være en hyggelig grillfest for de fem litauiske kameratene på en bålplass i Lånke 9. juli endte med en tragedie. Ifølge tiltalen oppsto det et slagsmål mellom den drepte 23-åringen og den tiltalte 29-åringen mellom klokken 01.00 og 02.30. Den tiltalte 33-åringen skal i løpet av natten ha hentet øksa som 29-åringen brukte da han hogg Laimutis Aleksinas i bakhodet og nakken. Han skal heller ikke å ha grepet inn for å stoppe den brutale volden, selv om det var mulig. Det var han som 04.30 ringte AMK-samtalen og meldte fra om at 23-åringen var skadet.

LES OGSÅ: Mann (23) ble slått flere ganger i nakken med øks

To andre menn i 40-årene, som også befant seg på festen, er sjekket ut av saken av politiet og kalt inn som vitner under rettsaken.

- Skal svare på spørsmål

Birkeland bekrefter overfor Adresseavisen at han er rettsoppnevnt sakkyndig vitne under rettssaken i Steinkjer, som starter tirsdag. Han kan ikke uttale seg om saken, men viser på generelt grunnlag til at jobben blant annet handler om å forbedre lyden på tale eller sette ting man hører inn i en sammenheng.

LES OGSÅ: Politiet mener 29-åringen tok livet av en av sine beste venner

- Min jobb vil være å forsøke å belyse det som skjedde og svare på eventuelle spørsmål for retten, sier Birkeland.

Lånke-drapet
  • To litauere på 29 og 33 år sto i Inntrøndelag tingrett tiltalt for drap og medvirking til drap. De skal ha tatt livet av Laimutis Aleksinas (23) natt til 9. juli i fjor.
  • Aleksinas var denne kvelden sammen flere andre litauere på en bålplass ved en gård i Lånke, i Stjørdal, hvor to av dem bodde.
  • Påtalemyndigheten mener det oppsto et slagsmål mellom klokken 01.00 og 02.30 denne natten.
  • 23-åringen skal ha blitt drept da 29-åringen hogg ham i bakhodet og nakken med en øks, ifølge tiltalen.
  • 33-åringen er tiltalt for å ha hentet øksen og ikke gjort noe for å stoppe drapet.
På forsiden nå