Lånke-drapet

- Det er ingen tvil om at han handlet med forsett

Aktor krever lange fengselsstraffer for de to øksedrap-tiltalte (29) og (33).

Aktor Jarle Wikdahl (til h.) sammen med politiets etterforskningsleder i drapssaken, Eivind Guldseth.  Foto: Frank Cadamarteri

Saken oppdateres.

Aktor, statsadvokat Jarle Wikdahl, ber Inntrøndelag tingrett dømme de to mennene (29) og (33) til henholdsvis 14 og 12 års fengsel.

- Den brutale måten drapet ble begått på, med gjentatte øksehogg mot en person som 29-åringen tidligere hadde skadet. Det er skjedd på en brutal måte og er gjennomført som en avretting, sier Wikdahl.

Mennene står tiltalt for det brutale øksedrapet på vennen Laimutis Aleksinas (23) natt til 9. juli i fjor. Begge skal ha vært svært beruset da volden skjedde og har forklart i retten at de bare husker brokker av natten.

Tror ikke tiltaltes forklaringer

Da Legen og ambulansearbeiderne kom til stedet lå 23-åringen blodig og død på en benk ved bålet hvor de hadde festet. Helsepersonellet trodde de rykket ut til hjertestans.

Aktor, statsadvokat Jarle Wikdahl, sier han ikke mener det er grunn til å legge vekt på de to tiltaltes forklaringer om hva de faktisk husker og hvordan ting skjedde. Han peker på at de blant annet delvis skal ha kommet med andre forklaringer om hendelsen til politi og helsepersonell tidligere.

- Burde ha forstått

- Det er ingen tvil om at 29-åringen handlet forsettlig. I edru tilstand ville han forstått at gjentatte hugg med øks ville være dødelig, sa aktor i sin prosedyre.

Han peker på at 33-åringen var tilstede under hele hendelsen. Han er fysisk større og sterkere enn 29-åringen.

- 33-åringen kunne motvirket ved å rope eller skrike, dyttet eller gjort noe annet for å få ham ut av balanse. Det var ikke store handlingen som skulle til for å påvirke. Hans unnlatelse i å handle er passivt medvirkning og forsettlig, sier aktor.

Var gode venner

Den avdøde og 29-åringen vokste opp sammen i byen Alytus sør i Litauen. De var svært gode venner og delte leilighet i Stjørdal. 29-åringen var også den som kontaktet Aleksinas for å få ham til å komme til Norge for å jobbe i det samme malerfirmaet i Stjørdal hvor han var bas.

Den 29 år gamle tobarnsfaren har erkjent straffskyld for drapet. Han har innrømmet  at han slo 23-åringen med det han har trodd var en stokk.

LES OGSÅ: Sier seg skyldig i drap

- Jeg skjønner nå at det må ha vært en øks, sa 29-åringen i sin forklaring.

Den omkomne 23-åringens mor, Judita Aleksiuniene snakket i forrige uke med Adresseavisen og fortalte om hvor tøft det er å følge rettssaken og møte igjen 29-åringen som er en venn av familien.

- Jeg har mistet min eneste sønn, min fremtid. Nå har jeg mistet alt

Hull i forklaringen

Den 29 år gamle malerens forklaring stopper imidlertid der. 23-åringen ble drept med ti øksehugg mot nakken og bakhodet.

LES OGSÅ: 33-åringen husker ingenting av drapet

33-åringen har hele tiden nektet befatning med drapet og hevdet at han ikke husker noe av det som skjedde.

Fuktig fest gikk helt galt

De tre mennene var sammen med en fjerde litauer tilstede på en svært fuktig fest ved en bålplass i Lånke. Der skal de to mennene (29) og (33) ha tatt livet av 23-åringen ifølge tiltalen. 29-åringen skal ha slått mannen i hodet, mens 33-åringen skal ha hentet øksen og ikke gjort noe for å stoppe den grove volden.

LES OGSÅ: Kan ha filmet noe av det som skjedde drapsnatten

Begge to skal ha vært svært beruset etter å ha drukket store mengder vodka og øl i løpet av kvelden og natten.

Vitne kobler dem til drapet

Den siste mannen (48), som var tilstede på festen, fremsto i Inntrøndelag tingrett som aktoratets kronvitne. Han forklarte i retten at 29-åringen sloss med den drepte 23-åringen. Han sier han selv følte seg så truet av 33-åringen at han rømte fra stedet.

LES OGSÅ: Hevder han ble tilbudt penger for å ta skylden for drapet

Han rakk imidlertid å høre noen rope «Han lever ikke, han lever ikke», før han stakk av.

Lånke-drapet
  • To litauere på 29 og 33 år sto i Inntrøndelag tingrett tiltalt for drap og medvirking til drap. De skal ha tatt livet av Laimutis Aleksinas (23) natt til 9. juli i fjor.
  • Aleksinas var denne kvelden sammen flere andre litauere på en bålplass ved en gård i Lånke, i Stjørdal, hvor to av dem bodde.
  • Påtalemyndigheten mener det oppsto et slagsmål mellom klokken 01.00 og 02.30 denne natten.
  • 23-åringen skal ha blitt drept da 29-åringen hogg ham i bakhodet og nakken med en øks, ifølge tiltalen.
  • 33-åringen er tiltalt for å ha hentet øksen og ikke gjort noe for å stoppe drapet.
På forsiden nå