Viser frem sensasjonelt funn fra bronsealderen

Det er aldri funnet så mange økser i samme depot i Norge som i Stjørdal.

Det var Joakim og Jørgen Korstad som fant de første øksene i januar. 

Saken oppdateres.

- Med unntak av de som var med på utgravingen, er det første gang noen ser dette på 2500-3000 år, sier kommunikasjonsleder Tove Eivindsen ved Vitenskapsmuseet til Adresseavisen.

I helga gjorde arkeologer det hittil største depotfunnet fra bronsealderen som noen gang er gjort her til lands. Bronsegjenstandene ble funnet i Hegra i Stjørdal.

LES OGSÅ: Steinar fant 3500 år gammelt smykke i Orkdal

Det er Vitenskapsmuseet som presenterer det som beskrives som et sensasjonelt funn av bronsegjenstander. Fremvisningen for pressen foregår i Schøninghuset. 

 

Vitenskapsmuseet presenterer tirsdag ettermiddag det de beskriver som et sensasjonsfunn: «Det er aldri funnet så mange økser i samme depot før i Norge. Dette er også sjeldent i skandinavisk sammenheng», står det i pressemeldingen.

Visningen av gjenstandene blir kun åpen for pressen i første omgang.

Til sammen 24 økser

Siden privatpersoner gjorde et større funn med metalldetektorer i januar, har Riksantikvaren bevilget midler til å få gjennomsøkt området. Den gang ble det funnet ni økser, én spydspiss, én støpetapp og fragment av en mulig bronselur.

Ansatte ved Vitenskapsmuseet fraktet gjenstandene rett inn til konservering. 

 

I helga ble det funnet ytterligere 15 økser, et mulig knivblad, nok et fragment av mulig bronselur og diverse fragmenter.

LES OGSÅ: Nå kan du se nakkvirvelen på istidskjempen

I pressemeldingen skriver Vitenskapsmuseet at gjenstandene dateres til yngre bronsealder, altså cirka 1100-500 f.Kr.

Funnet er så ferskt at arkeologene ikke har rukket å fotografere gjenstandene.

Brødre fant gjenstander i januar

- Vi visste ikke hva vi ville finne, så dette var ikke noe vi annonserte. Gjenstandene ble sendt rett til museet og konservering, siden de har ligget opptil 3000 år i jorda, sier Eivindsen.

LES OGSÅ: Finner historisk gull - nå får de ikke lete mer

Arkeologene Merete Moe Henriksen fra NTNU og Eirik Solheim fra Nord-Trøndelag fylkeskommune var med på utgravingen. I tillegg bisto brødreparet Joakim og Jørgen Korstad samt fire andre personer med metalldetektorer i søket.

SE VIDEO: - Her lå Olav den hellige

Det var Korstad-brødrene som gjorde funnet av blant annet ni økser tidligere i år, skriver Bladet, som har publisert en rekke saker om det første funnet.

Hegra er også kjent som et område med mange helleristningsfelt fra bronsealderen.

På forsiden nå