«Lenny» lå medtatt i vannet. Heldigvis fikk tre jenter øye på ham

Ærfuglungen «Lenny» er knapt en uke gammel og forvillet seg bort fra moren sin. I helgen ble han reddet av tre jenter på campingtur.

«Lenny» kommer forhåpentligvis til å bli adoptert av en ny ærfuglfamilie i Stjørdal. 

Saken oppdateres.

Lørdag oppdaget Lea Husby, Tina Daffinrud og Luna Husby en liten ærfuglunge som lå og fløt, ensom og medtatt, rundt flytebrygga ved Skatval camping. De så raskt at han ikke var store karen, knapt en uke gammel, og tok han med seg inn i campinghytta for varme og stell.

LES OGSÅ: Mener Ladestien ødelegger for fuglene

Fikk tanglopper til frokost

- Han var veldig sliten da jentene tok han med seg. I hele natt har de passet på ham og dro tidlig ut for å fange tanglopper som han kunne spise, forteller Ann-Kristin Straume som er moren til Lea og Luna.

Lea Husby, Tina Daffinrud og Luna Husby fant denne lille ærfuglungen sliten og medtatt under flytebryggene ved Skatval camping. 

- Det er utrolig hvor fort en liten fugleunge blir tam. Han tuslet etter jentene straks de fikk han innomhus, forteller Straume. De tok raskt kontakt med en ornitolog for å få råd om hva de skulle gjøre med den lille ærfuglungen som fikk navnet «Lenny».

LES OGSÅ: Vern Sør-Trøndelags globalt trua arter

Håper på ærfugl-adopsjon

- Ornitolog Tom Roger Østerås kom og hentet «Lenny» søndag og tok han med til noen hunn-ærfugler som trolig kommer til å adoptere ham. Det var litt trist å gi ham fra seg, men det er jo det beste for fugler å være hos sine egne. Vi håper bare det går bra med ham, sier Straume.

Østerås jobber med fugler på heltid, og sier at jentene trolig reddet livet til den lille fugleungen.

Les også Tone Sofie Aglens kommentar: Plastikkhvalen

Ble kjørt til småbåthavna

- Helst skal man ikke gjøre dette, men her var det en liten fugleunge som både var sulten og kald. Her var det nødvendig å ta grep, selv om foreldrene hans helst vil ha kontroll, forteller Østerås som tok med seg «Lenny» og kjørte ham til småbåthavna i Stjørdal. Østerås hadde tidligere på dagen observert flere ærfugl-hunner i dette område.

LES OGSÅ: Denne karen overlevde rotenonbehandlingen

Passer på hverandres barn

- Det er sånn blant ærfugler at de gjerne tar vare på hverandres barn. Det er ikke uvanlig at en ærfugl-hunn har 10–12 unger etter seg, og da er gjerne flere av disse adoptert. Ærfuglene samarbeider om barna, og de gjør det for å sikre at noen av deres egne skal leve over, sier Østerås.

Ornitolog Tom Roger Østerås tok med seg «Lenny» til mulige nye ærfuglfamilier. Lea Husby, Tina Daffinrud og Luna Husby reddet trolig livet til den lille ærfuglungen, i følge ornitologen. 

Han understreker at det kan gå bra, men at det er vanskelig å vite eksakt hvordan det kommer til å gå med «Lenny».

- Forhåpentligvis møtte han noen hunner som forbarmet seg over han, sier ornitologen.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå