Snåsa:

Sykepleier tiltalt for uaktsomt drap på kvinne (84)

Sykepleieren ga en pasient ved Snåsa sjukeheim for mye morfin.

Saken oppdateres.

Sykepleieren er nå tiltalt, melder Trønder-Avisa.

Ifølge tiltalen fikk kvinnen 52,5 milligram morfin intravenøst, fordelt på tre sprøyter i en periode på to timer og 25 minutter.

Kvinnens forsvarer, Harald Stabell, sier til Trønder-Avisa at kvinnen er kjent med tiltalen, og at hun ikke erkjenner straffskyld.

Les den første saken: Mistenkelig dødsfall

Les også: Snåsa kommune brøt loven da eldre pasient døde

- Riktig med tiltale

Statsadvokat Kaia Strandjord sier til Adresseavisen at de har valgt å ta ut tiltale på bakgrunn av bevisene i saken.

- Vi har satt forklaringene opp mot hverandre, og konkludert med at det er riktig å ta ut tiltale. Det er vanskelig å være mer konkret enn dette, sier Strandjord mandag kveld.

Hun kan ikke si noe om hvor vanlig det er med tiltale i slike saker. Fylkeslege Marit Dypdal Kverkild sier imidlertid til Trønder-Avisa at hun er overrasket over tiltalen:

- I løpet av alle mine år i helsevernet er det første gang jeg opplever at det er tatt ut en så alvorlig tiltale mot en person i helsevesenet i Nord-Trøndelag, sier fylkeslegen til Trønder-Avisa.

Fylkeslegen konkluderte med at det ikke var grunnlag for å frata sykepleieren autorisasjonen og heller ikke å gi advarsel, fordi det var såpass store systemmangler.

Adresseavisen spør Strandjord om hvordan det kan ha seg at påtalemyndighetene og fylkeslegen tilsynelatende konkluderer såpass ulikt når det gjelder hvem de mener kan klandres i saken.

- Det er deres vurdering, så må vi ta vurderingen ut fra bevisene i saken, sier Strandjord til Adresseavisen.

Les også: Ansatt har fått status som mistenkt i Snåsa-dødsfall

Dobbeltsjekket ikke medisin

Tilsynet til Fylkesmannen i Nord-Trøndelag i desember 2016 viste at pasienten fikk for mye medisin.

- Vår konklusjon er at lovbruddet representerer en alvorlig systemsvikt. Svikten førte til at pasienten har fått uforsvarlig stor mengde medisin, skrev fylkeslege Marit Dypdal Kverkild i en pressemelding.

Tilsynet viser til at opplæringen ikke var tilstrekkelig og at dobbeltkontroll ikke har fungert som forutsatt. I seks av syv ganger når pasienten ble gitt medisin var det ikke utført dobbeltkontroll, står det i tilsynsrapporten fra Fylkesmannen i Nord-Trøndelag. Dobbeltkontroll betyr at to sykepleiere skal kontrollere medisinen som blir gitt til pasienten.

Tilsynsak

Det ble også opprettet en tilsynssak mot sykepleieren.

Fylkesmannen konkluderte med at sykepleieren ikke ga pasienten forsvarlig helsehjelp og at vedkommende brøt helsepersonelloven. Tilsynssaken mot sykepleieren ble avsluttet, fordi svikten i kommunens internkontroll var sterkt medvirkende til at sykepleier ga pasienten for mye medisin, mente fylkeslegen i 2016.

Da mente Kverkild at «det var vanskelig for sykepleieren å gjøre en god jobb når det var svikt i internkontrollen».

Fylkeslege: Marit Dypdal Kverkild valgte å ikke ta gi sykepleieren advarsel eller frata henne autorisasjon.  
        
            (Foto: LEIF ARNE HOLME)

Fylkeslege: Marit Dypdal Kverkild valgte å ikke ta gi sykepleieren advarsel eller frata henne autorisasjon.   Foto: LEIF ARNE HOLME

På forsiden nå