172 asylbarn er borte: Nå har Farzad (16) også dratt

I slutten av mai fortalte afghanske Farzad (16) om hvorfor mange asylgutter velger å legge ut på en ny flukt i Europa. Nå har han selv dratt til ukjent adresse.

I mai i år forklarte Farzad fra Afghanistan hvorfor mange av kompisene valgte å dra fra mottaket på Hegra. Nå har han selv lagt ut på en ny flukt. 

Saken oppdateres.

Helt ferske tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI) for 2017 viser at enslige asylbarn fortsetter å forlater mottak i Norge.

- Ved utgangen av august hadde 172 enslige mindreårige asylsøkere dratt. De har ukjent oppholdssted, opplyser Aslaug S. Røhne, presserådgiver i UDI.

Bare i løpet av august måned ble 22 avviste asylbarn borte, ifølge statistikken, og siden januar 2016 har 354 dratt.

Reist til nytt land

Farzad (16) bodde på Hegratunet mottak for enslige mindreårige asylsøkere. Han forsvant i løpet av sommeren. Han ga ikke beskjed til noen før han dro.

Mottaket ble nedlagt i august i år, og de fleste beboerne har flyttet enten til Meråker eller Levanger.

- Jeg har aldri hatt det så vanskelig som nå. Jeg har jobbet så hardt for å komme meg i trygghet. Nå er alt håp borte. Det er tøft når ingen tror på det du sier, sa Farzad til Adresseavisen i mai.

Ifølge personer som fortsatt har kontakt med Farzad befinner han seg nå i et nytt land i Europa. Der bor han på mottak, og sier han har det bra.

- Mange tror at hvis de drar før de fyller atten år har de mulighet til å få opphold i et annet land i Europa, sa Farzad, da han blir spurt om hvorfor så mange velger å dra før de fyller 18 år.

Nytt håp

Adresseavisen møtte rundt 20 avviste asylgutter fra Norge i Paris i juni i år. De fleste bodde på gata, noen på mottak. Flertallet var fra Afghanistan. Alle hadde fått midlertidig opphold til de fylte 18 år i Norge. Håpet var at Frankrike ville gi de sjansen til å søke om asyl på nytt.

LES OGSÅ: Rahedullah (17) er livredd for Norge

Adresseavisen vet at mange nå etterlyser informasjon på ulike nettsteder, både norske og europeiske, om hvilke land i Europa som har en raus praktisering av regelverket.

Det er også mange spørsmål om ulik praktisering av Dublin-regelverket. Noen land returnerer asylsøkere som først er registrert i Norge, mens andre igjen kan gi asylbarna en ny sjanse.

10 000 forsvunnet

Ifølge Europol, sitert av nettstedet Refugees Deeply, er 10 000 migrantbarn antatt savnet i Europa i 2016.

I etterkant av den kaotiske migrasjonsbølgen i 2015, er det ingen som vet nøyaktig hvor mange som er savnet.

I Norge meldes enslige mindreårige asylsøkere savnet etter den daglige registreringen ved mottaket. Meldingen blir sendt til politiet, UDI og barnevernsvakta.

På spørsmål til Farzad om hvorfor det er bedre å bo på gata i Paris enn å reise tilbake til Afghanistan, svarte han:

- De fleste vil kjøpe seg tid. Drar du til Paris, kan det gå lang tid før du blir sendt ut. Mye kan forandre seg i løpet av den tiden. Blir du i Norge blir du sendt ut nesten med en gang du er fylt 18 år.

På forsiden nå