Listhaug: Risiko for pisking er asylgrunnlag

En kvinne som ble sendt tilbake til Iran, skal nylig ha blitt tildelt 80 piskeslag i hjemlandet. Fare for pisking er asylgrunnlag, bekrefter regjeringen. 

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har lovet å komme til bunns i saken hvor en kvinne fra Iran som ble sendt tilbake til hjemlandet, skal ha blitt utsatt for pisking.   Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Saken oppdateres.

– Risiko for å bli utsatt for pisking gir grunnlag for beskyttelse (asyl) i Norge. Dette er uttrykkelig slått fast i Utlendingsdirektoratets (UDI) praksisnotat for Iran, og det er ingen uenighet i norsk utlendingsforvaltning om dette, skriver innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) i et skriftlig svar i Stortinget torsdag.

Les også: - Hun er lei seg og gråter mye

Hun lovte for en uke siden å undersøke saken, men av svaret fremgår det at utlendingsmyndighetene fortsatt ikke har kommet til bunns i den. Utlendingsnemnda (UNE) jobber sammen med Norges ambassade i Iran for å finne ut hva som har skjedd og hvorfor.

– Dette arbeidet må avsluttes før UNE kan konkludere, skriver Listhaug, som minner om at hun selv ikke kan påvirke utfallet av enkeltsaker.

Statsråden understreker på generelt grunnlag at UNE og UDI alltid foretar en «individuell og grundig» vurdering av søkernes anførsler.

Les også: Steinkjer-kvinne skal ha fått 80 piskeslag i Iran

Det var TV 2 som først omtalte saken om den 36 år gamle kvinnen fra Steinkjer. Hun er utvist med bakgrunn i at norske myndigheter mente hun hadde en falsk dom, som tilsa at hun kom til å få 80 piskeslag av iranske myndigheter ved retur. For vel en uke siden skal dommen ha blitt fullbyrdet.

På forsiden nå