Rettssaken mot terrortiltalt IS-avhopper fra Nord-Trøndelag starter mandag:

Familien står på vitnelista

Onsdag starter rettssaken mot den terrortiltalte nordtrønderen, som i 2014 dro til Syria for å verve seg for terrororganisasjonen IS. Familien og en latvisk venn av tiltalte fra tiden i Syria, står på lista over vitner.

Den terrortiltalte nordtrønderen i Syria. Ifølge han selv dro han ditt for å drive med humanitært arbeid, og ikke for å bedrive terror.Foto: Privat

Saken oppdateres.

34-åringen fra Nord-Trøndelag står tiltalt for å ha tilsluttet seg terrororganisasjonen Den islamske stat (IS) og inngått terrorforbund.

Han reiste til Syria via Tyrkia i desember 2014.

Det er satt av elleve dager fordelt over tre uker til rettssaken, som skal gå i Oslo tingrett fra førstkommende mandag.

Første uke er i hovedsak satt av til tiltaltes forklaring.

Nekter straffskyld

Som Adresseavisen tidligere har skrevet er grunnlaget for tiltalen at verdalingen oppholdt seg i Syria, blant annet i Al- Shaddadi, Aleppo-området og Raqqa.

- Sammen med bevæpnede personer tilknyttet ISIL, deltok han blant annet i militære operasjoner og væpnet vakttjeneste for ISIL, inntil han reiste ut av Syria 30. april 2016 og ble pågrepet av tyrkiske myndigheter for ulovlig grensepassering, står det i tiltalen.

Ifølge 34-åringens advokat, Siri Langseth, nekter han straffskyld.

Han har sagt at han dro til Syria for å drive humanitært arbeid, og ikke for å begå terror.

Strafferamme

Ifølge statsadvokat Kim Sundet er øvre strafferamme for terrorforbund ti år fengsel, og for deltakelse i en terrororganisasjon, seks år. Det gir en øvre felles strafferamme på 16 år.

Samtidig viser rettspraksis fra saker som omhandler brudd på disse bestemmelsene straffeutmålinger på syv og et halvt år til åtte års fengsel, opplyser Sundet.

- Siktede har avgitt én fri forklaring og ønsket etter det ikke å forklare seg ytterligere etter det, opplyste politiadvokat Thomas Blom i PST til Adresseavisen i vår.

Vitneliste

Ifølge fremdriftsplanen for rettssaken skal flere medlemmene i verdalingens familie vitne i retten.

På spørsmål om hvorfor de er innkalt som vitner, svarer statsadvokat Sundet at de har forklart seg til politiet, og har gitt opplysninger av betydning for saken.

Så du denne? Da den terrortiltalte verdalingen var i Syria kalte han seg for Abu Mohammed al-Norwiji

Også en etnisk latvisk venn av tiltalte fra tiden de oppholdt seg i IS-kontrollerte Syria, skal vitne i saken. Han skal delta via videolink fra Latvia.

Latvieren fikk fengsel i fire år i hjemlandet, men påtalemyndigheten anket. Han sitter nå i fengsel i Riga.

I et brev til Adresseavisen, publisert i juni i år, skrev latvieren at den tiltalte nordtrønderen hatet IS sterkt etter at han fikk vite hva slags ting de egentlig holder på med. Ifølge latvieren skal han heller ikke ha deltatt i noen krigshandlinger.

De to møttes sommeren 2015, og prøvde aktivt å flykte fra Den islamske staten de neste ti månedene.

Det lyktes de til slutt med, hver på sin måte, før de så møttes igjen i et fengsel i Tyrkia.

Trondheim fengsel

IS-avhopperen fra Verdal ble utlevert til PST i Tyrkia i august 2016. De ledsaget 34-åringen til Norge, hvor han ble pågrepet og siktet ved ankomst Gardermoen.

Verdalingen har sittet i varetekt siden da. Først satt han i Oslo fengsel, men så ble han overført til Trondheim fengsel 16. mars i år.

Der skal han i forbindelse med en ransaking ha blitt banket opp og tatt kvelertak på.

Han anmeldte forholdet i mai.

Opprinnelig var rettssaken berammet til mandag 2. oktober, men i følge TV2 skal nye nye dokumenter fra Tyrkia fredag kveld, gjøre at den utsettes to dager.

§
Vis debatt
Utforsk tema:
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå