Bjørn ihjelkjørt av tog i Snåsa

Det er flere bjørner som holder til i Lurudalen i Snåsa, men det er sjelden de forviller seg på jernbanelinja og blir påkjørt.

Blåbærelsker: Den ihjelkjørte bjørnen så ut til å ha spist masse blåbær, mener de som hentet dyret av jernbanesporet. 

Saken oppdateres.

Natt til tirsdag ble en yngre bjørn påkjørt av toget og drept i Lurudalen et par mil fra Snåsa sentrum.

Godstoget var på vei nordover, men føreren merket ingenting av sammenstøtet. Bjørnen var antakelig på matjakt og uoppmerksom på det skinnegående kjøretøyet.

- Bare for noen dager siden ble en elg påkjørt av toget noen få hundre meter lengre nord. Vi mistenker at det lå tarmer og kjøttslintrer langs sporet etter elgen, og at det var grunnen til at bjørnen var på linja. Bjørnen har god luktesans, han registrerer fort om det er slike rester i nærheten, sier Atle Oskar Østborg, feltarbeider i viltnemda i Snåsa.

Østborg var i gjengen som hentet bjørnekadaveret tirsdag formiddag. Det var blitt oppdaget folk på et arbeidstog på vei på en jobb langs jernbanelinja.

LES OGSÅ: Bjørn skutt i Snåsa

Ille tilredt

Bjørnen lå midt i skinnegangen. Det må ha vært et ordentlig krasj, mener Østborg. Dyret var temmelig ille tilredt. Bakføttene manglet og var ikke å gjenfinne. Antakelig hadde de blitt hektet fast og tatt med videre av toget.

Onsdag fraktes bjørnen til Trondheim og Norsk Institutt for naturforskning (NINA). Der vil det blant annet bli tatt DNA-test og vomprøver av dyret.

- Den hadde spist mye blåbær i alle fall. Det var mye blåbær langs skinnegangen, sier Østborg.

Han og de andre fra viltnemda så ingen tegn på at den hadde vært borti sau, som Østborg uttrykker det.

Yngleområde for bjørn

Østborg forteller at det holder til flere bjørner i området. Ikke langt unna ulykkesstedet er det yngleområdet for bjørn og forbudt å jakte på dem. I sommer ble det registrert syv bjørner der. Det har hendt flere ganger at folk har sett bjørn krysse bilveien. Noen har også lyktes å avfotografere det menneskesky dyret på vei over asfalten, ifølge Østborg.

De krysser også jernbanelinja, men at de blir påkjørt av tog er imidlertid sjelden. Men faktisk skjedde det omtrent samme sted i Lurudalen bare for en fem års tid siden. Det var en stor hannbjørn, forteller Østborg.

LES OGSÅ: Bjørnen passerte på 60 meters hold

Tre år og ute på egen hånd

Den ihjelkjørte bjørnen var cirka 70 kilo og dermed antakelig bare tre år gammel. Det er i det tredje året de legger ut på egen hånd. Hvilket kjønn, vites ennå ikke. Det vil undersøkelsene på NINA vise.

De som fant bjørnen varslet politiet som varslet viltnemnda som var raskt på stedet og fikk bjørnen av skinnene.

I SVERIGE: Tog kjørte på bjørn i Herjedalen

Sulten treåring:  Det er mulig bjørnen hadde forvillet seg på toglinja etter kjøttslintrer etter en elg. 

Sulten treåring: Det er mulig bjørnen hadde forvillet seg på toglinja etter kjøttslintrer etter en elg. 

På forsiden nå