Dømt for å ha kvalt sin egen kone

Lagmannsretten stadfester dommen på elleve års fengsel for 28-åringen som i mars i fjor drepte sin egen kone i Levanger.

Rekonstruerte drapet: 13. mars i år besøkte den nå dømte ektemannen boligen der Mayson Ali Bakhit Osman ble drept 12 dager tidligere, for å gå gjennom hendelsesforløpet sammen med politiet.  Foto: Leif Arne Holme

Saken oppdateres.

I 15–20 minutter skal den eritreiske mannen ha holdt halsgrep på sin 20 år gamle kone, Mayson Ali Bakhit Osman, 1. mars i fjor.

Kvinnen ble i begravelsen beskrevet som en «ung og smilende person».

Det skjedde bare åtte dager etter at de to ble gjenforent i Norge.

Bakgrunnen for den opphetede krangelen skal ha vært at kvinnen ville reise og besøke sin søster i Telemark.

- Viste manglende respekt

28-åringen har i retten forklart at kvinnen viste ham manglende respekt ved at hun insisterte på å dra, mot hans ønske. Han mente det ikke var mulig å dra fordi kona først måtte ordne nødvendige papirer.

Mannen var derfor svært sint da han grep tak i kvinnen. Hun forsøkte å gjøre motstand, men sank sammen på gulvet og ble holdt nede helt til hun sluttet å puste. Først da slapp mannen taket.

LES OGSÅ: Ektemann i Levanger varetektsfengslet for drapsforsøk

28-åringen ringte selv alarmsentralen for å varsle om at kona ikke pustet. Politi og helsepersonell kom raskt til stedet og det ble startet livreddende førstehjelp. Kvinnen ble erklært død 3. mars.

Burde vite at hun kunne dø

Mannen har hele tiden hevdet han ikke visste at kvinnen kunne dø som følge av halsgrepet.

LES OGSÅ: Nekter straffskyld for Levanger-drap

Lagmannsretten finner det imidlertid bevist at 28-åringen forsto at halsgrepet «sikkert eller mest sannsynlig medførte at hun ville dø». Frostating lagmannsrett stadfester derfor dommen fra Inntrøndelag tingrett, som ble avsatt 27. juni i år.

I dette huset i Levanger ble den tjue år gamle kvinnen kvalt av sin ektemann.  Foto: Leif Arne Holme

 

Bidro til å oppklare saken

Lagmannsretten behandlet saken tirsdag og onsdag denne uken. Lagmannsretten finner i likhet med tingretten drapsmåten straffeskjerpende, fordi halsgrepet «må ha fremkalt en alvorlig redsel hos avdøde». Lagmannsretten viser til at det er formildende at han har bidratt til å oppklare saken, ved sin forklaring, selv om han ikke innrømmet skyld. Dette har også lettet belastningen for de etterlatte.

LES OGSÅ: Aktor ber om elleve års fengsel

Fengselsstraffen er i tråd med aktors påstand. Mannen må også betale 200000 kroner i erstatning til kvinnens etterlatte.

271 dager kommer til fratrekk, fordi mannen har sittet så lenge i varetekt etter drapet.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

På forsiden nå