Du grønne, strikkede tre god dag

Det har gått med noen nøster garn, for å få juletreet klart til adventstida.

Anne Lise Kvalvik sto bak ideen. Her sammen med Siv Estil, som monterte strikka-treet.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

– De lurte jo på hva i all verden jeg mente, sier Anne Lise Kvalvik (56).

Helsearbeideren ved Lierne helsetun foreslo under et morgenmøte på arbeidsplassen sin, at de kanskje skulle strikke seg et tre til jul. Det var en tidlig morgen i september, rett før vakta skulle begynne.

– I løpet av den dagen sto det strikkekurver rundt omkring på hele avdelingen, sier Kvalvik. Og alle ville strikke.

Pinner og garn over hele bygda

Personalet satte seg med pinner og garn i ledige stunder, det samme gjorde beboere ved helsetunet. Familiene som kom på besøk, tok med seg ideen ut. Og med ett ble dette et prosjekt som samlet mange av de omkring 1300 innbyggerne i Lierne.

– Folk på bygda begynte å strikke, særlig etter at det ble snakk om dette på Facebook og i Li-nytt, flirer Anne Lise Kvalvik.

Firkantede lapper i litt ulike størrelser kom inn til helsetunet. Det strikkede juletreet har et kjegleformet skjelett av avstivet hønsenetting, er ca. 160–170 cm høyt og det glitrer i alle mulige grønnfarger. Alle mulige mennesker har bidratt, og det er aktivitøren ved helsetunet, Siv Estil som samlet alle strikkelappene og monterte dem sammen til et juletre.

– Til og med doktoren i bygda har strikket, sier Anne Lise, tydelig stolt av prosjektet.

Livsglad jul

Stolte er det flere som er. Kulturleder i kommunen, Eva Ann-Christin Høgsnes, er også livgledekoordinator. Hun forteller at det hjemmestrikkede juletreet raskt ble et ledd i satsingen på livsglede for eldre.

– Vi ønsker å sertifisere oss som et livsglede-sykehjem og da griper vi alle gylne muligheter. Dette var en av dem, sier Høgsnes.

Ambisjonen er å sette kultur, det sosiale og det åndelige på lik linje med pleie, mat og hygiene.

– Stemningen ved helsetunet endres ved hjelp av at vi har bevissthet omkring glede. Vi og besøkende ser små forandringer. Det er latter, sang, ja rett og slett annerledes å komme inn her nå.

Høytidelig julelystenning

I går kunne ordfører Alf Robert Arvasli tenne lysene i strikkatreet, foran beboere, familie og ansatte ved helsetunet. Det var sang og spill fra skoleelever ved Stortangen og Sørli skole og pepperkaker og gløgg når kontakten var satt i. Nå ønsker det hjemmestrikkede treet alle som kommer innom velkommen.

– Jeg kan ikke helt og fullt ta æra for å ha funnet på det selv, avslører opphavskvinnen. Anne Lise Kvalvik forteller at hun så et strikket juletre på Norge Rundt for noen år tilbake, og at tanken og inspirasjonen hadde ligget på vent. Men både gjennomføringen av prosjektet og opplevelsen av sluttproduktet er bygda sitt. Fullt og helt.

Elever fra Stortangen og Sørli skole underholdt. Her ved Sigrid Bruce Solstad og Ane Estil. 
    
      (Foto: Privat)

Elever fra Stortangen og Sørli skole underholdt. Her ved Sigrid Bruce Solstad og Ane Estil.  Foto: Privat

Ordfører Alf Robert Arvasli fikk æren av å sette i stikkontakten. 
    
      (Foto: Privat)

Ordfører Alf Robert Arvasli fikk æren av å sette i stikkontakten.  Foto: Privat

På forsiden nå