Tregt salg av stor gård

En landbrukseiendom i Snåsa med ett av landets største robotdrevet melkefjøs har ligget ute for salg i et halvt år.

Landbrukseiendommen har en prisantydning på nesten åtte millioner kroner. I tillegg kommer utstyr og husdyr, taksert til ca 2,5 millioner kroner. 

Saken oppdateres.

- Det har vært stadige visninger men foreløpig har vi ikke fått inn akseptable bud, opplyser eiendomsmegler i Boli, Odd Bjørn Hofstad.

Han sier at et titalls personer har meldt seriøs interesse. Det skal også være en visning denne uken.

Prisantydning er på 7, 990 mill. kroner. I tillegg er det utarbeidet en egen takst for maskiner, utstyr og budskap.

- Til tross for at renten er lav har bankene strenge krav til egenkapital, fremholder Hofstad.

Han opplyser at det høyeste budet så langt er på 8,250 mill. kroner, inklusiv maskiner og buskap. Det også er levert et bud på 9,2 millioner kroner, men dette ble avvist fordi budgiver ikke kunne dokumentere at finansieringen ville gå i orden.

Stor melkekvote

Landbrukseiendommen ligger på Agle og er på til sammen 3930 dekar. Melkekvoten er 370 000 liter. I tillegg til robotdrevet fjøs er drifta ytterligere mekanisert med spredenett for husdyrgjødsel gjennom en infrastruktur av rør og kummer ute på åker og eng.

En gård på denne størrelse, utrustet på denne måten, er en sjeldenhet på markedet, fremholder Hofstad.

Gården har vært i Pål Benums eie, men han har overdratt gården til en av sine sønner som er den formelle selger av eiendommen.

Har is i magen

- Jeg er blitt nødt til å trekke meg ut av gårdsdriften av helsemessige årsaker. Jeg har to sønner og ingen av dem ønsker å overta, sier Pål Benum.

- Hva tenker du om at det tar så lang tid før salget går i orden?

Det har jeg et avslappet forhold til. Vi satser på at vi får en kjøper som har lyst til å drive gården videre.

Benum opplyser at buskap og maskiner har en takst på 2,5 millioner kroner. Det betyr at det høyeste budet til nå ligger et par millioner under smertegrensen.

- Vi har fortsatt is i magen, sier Pål Benum.

Ikke den eneste

Benums gård er ikke den eneste store landbrukseiendommen i Snåsa som har vært på markedet i den senere tid. For en ukes tid siden gikk Finåsskogen under hammeren. Den tidligere skogskolen har vært i Nord-Trøndelag fylkeskommunes eie de senere år. Den ble solgt for 4,2 millioner kroner. Etter omtrent 85 år i kommunalt og fylkeskommunalt eie har eiendommen dermed nok en gang komme tilbake på privat hender.

Den nye eieren, Ivar Strand som er trondhjemmer med familietilknytning til Snåsa, er ifølge lokalavisa Snåsningen fornøyd med kjøpet, til tross for at han måtte gjennom en heftig budrunde med tre andre interesserte.

- Det ble en høy pris, men når folk er villige til å betale så mye er det vel det som er markedspris, sier Strand til avisa.

På forsiden nå