Kronprinsen til Kimen

Kronprins Haakon deltar på den offisielle åpningen av det omstridt kulturhus i Stjørdal

Ordfører Ivar Vigdenes er klar for åpningen av kulturhuset. Her sammen med kultursjef Jarle Førde.   Foto: FRANK CADAMARTERI

Saken oppdateres.

Det offentliggjorde ordfører Ivar Vigdenes i dag. Det skjer nøyaktig 100 dager før åpningen av det store kulturhuset til over 700 millioner kroner midt i Stjørdal sentrum.

- Dette blir en av de største begivenhetene i Stjørdals historie. Intet mindre, sier ordfører Vigdenes.

Kronprisen skal stå for åpningen av bygget.

- Det var tidlig i fjor høst jeg sendte over en henvendelse og invitasjon. Nylig fikk vi det bekreftet. Noen større ære enn det, at vår tronarving vil komme til Stjørdal og Kimen kunne vi ikke tenke oss, sier Vigdenes.

Mange nye kulturhus

Kronprinsen var også til stede da kulturkvartalet «Stormen» ble åpnet 15. november 2014, sammen med kulturminister Thorhild Widvey (H). I 2012 sto han for den offisielle åpningen av Stavanger konserthus og deltok også som gjest under den offisielle åpningsforestillingen for Kilden teater- og konserthus i Kristiansand. Begge deler sammen med daværende kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap).

I tillegg til disse tre har blant annet Hamar bygd et nytt stort kulturhus de siste årene. Der var dronning Sonja under den offisielle åpningen 14. mars i fjor.

Overtar bygget

Offentliggjøringen skjer samtidig som programmet for åpningen av kulturhuset blir presentert for pressen onsdag. Det skjer samtidig som kulturhusselskapet, Stjørdal kulturutvikling, som formelt eier bygget, gjør seg klar til å overta bygget fra entreprenøren Skanska. Selv om det er lenge til åpningen gjenstår fortsatt mye arbeid innvendig og rundt selve kulturhuset, der det både blir underjordisk parkeringshus og park.

Omstridt storprosjekt

Det har tatt nærmere 30 år med debatt omkring kulturhusbygging før kulturhuset endelig nærmer seg fullføring på Husbyjordet midt i Stjørdal sentrum. Først handlet debatten om hvor et kulturhus skulle ligge, så om kostnadene med å bygge det.

Da debatten rundt det konkrete prosjektet på Husbyjordet startet anslo daværende ordfører Johan Arnt Elverum at det kunne dreie seg om ca 200 millioner i byggekostnader. Etter hvert som det ble klart hva huset skulle inneholde økte prisen. Stjørdal kulturutvikling, som nå eier selve bygget har hele tiden understreket at de holder seg innenfor det vedtatte budsjettet på cirka 700 millioner kroner. Dette ble også bekreftet i dag.

Kulturhuset blir åpnet på slutten av sommeren. 
    
      (Foto: FRANK CADAMARTERI)

Kulturhuset blir åpnet på slutten av sommeren.  Foto: FRANK CADAMARTERI

Kronprins Haakon kommer til Stjørdal. 
    
      (Foto: NTB SCANPIX)

Kronprins Haakon kommer til Stjørdal.  Foto: NTB SCANPIX

På forsiden nå