Binne med unge stoppet jakta

Bjørnejakta i Grong er satt på vent etter at jaktlaget traff på ei binne med unge inne i området der fellingstillatelsen er gitt.

Saken oppdateres.

– Fellingstillatelsen gjelder ikke binner med unger. Jaktlaget varslet om at de hadde observert binna i terrenget, og gjorde alt riktig. De stoppet virksomheten og forhørte seg om hva de skulle gjøre videre, forteller direktør for miljøvernavdelinga hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, Svein Karlsen, til Trønder-Avisa.

Binna og ungen ble observert på Folmerfjellet sent søndag kveld. Nå er bjørnejakta satt på vent fram til jaktlaget får vurdert situasjonen nærmere sammen med en representant for Statens naturoppsyn.

Usikkerhet

– Det er om å gjøre å finne ut litt mer før man bestemmer seg for hvordan man går videre. Vi skal ha en oppsummering senere i dag, sier Karlsen.

Det er knyttet usikkerhet til hvor mange bjørner som oppholder seg i området

– Nå er to ansatte i Statens naturoppsyn på vei inn i området med bjørnehunder for å undersøke forholdene, forteller Tore Solstad, Regionansvarlig rovvilt Nord-Trøndelag til adressa.no.

Målet med befaringen er både og undersøke om binna med ungen befinner seg i området, og å gjennomføre skadedokumentasjon.

– Ved å undersøke kadavrene kan vi si om det er bjørn som har tatt livet av sauene. Om vi klarer å finne biologiske spor kan vi også se om det er flere bjørner i området, og hvilket kjønn bjørnen har, sier Solstad.

Fellingstillatelse

Det var søndag at det ble gitt fellingstillatelse på en bjørn i Grong etter at tre ferske sauekadaver ble funnet i Harran i Grong kommune.

Fellingstillatelsen gjaldt i utgangspunktet fram til onsdag klokken 12. fellingstillatelsen ble gitt for et område i vestre Harran og på Folmerfjellet. Her ble det også gitt en fellingstillatelse i juni, uten at noen bjørn ble skutt.

Mandag meldte jaktlaget om at to nye sauekadaver er funnet i området.

På forsiden nå