Hells Angels til adressa.no:

– Vi har ingen konflikt med Mongols MC

Muligheten for MC-krig i Trøndelag er avhengig av hvordan Hells Angels reagerer på Mongols' varslede inntog, mener politiet.

Saken oppdateres.

Men talsmann for Hells Angels i Norge, Rune Olsgaard, benekter at det er en konflikt på trappene.

– Vi har ikke noe uoppgjort med Mongols. Sånne konflikter mellom klubbene går ofte på rent personlige ting. Og vi har ikke noe uoppgjort med noen andre klubber i Norge, sier Olsgaard til adressa.no.

Før helga avslørte adressa.no at Mongols MC ønsker å etablere seg i Leksvik kommune. Her skal klubben være i ferd med å kjøpe en eiendom på Amborneset.

Mongols står tradisjonelt sett i et konfliktforhold til Hells Angels, som i dag er etablert i Trolla – på en eiendom som ligger rett over fjorden for den aktuelle eiendommen i Leksvik.

LES OGSÅ: Bygda frykter Mongols

– Små voldsepisoder

– Trondheim har vært en Hells Angels-by siden 1992, sier politioverbetjent Bjørn Stokkan i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Han mener at en eventuell MC-krig mellom Mongols MC og Hells Angels er helt avhengig av sistnevntes reaksjon på at konkurrenten nå vil etablere seg i Trøndelag.

– Erfaringsmessig har vi sett at Hells Angels har utløst konfliktene. Så en mulig konflikt er avhengig av hvordan HA takler situasjonen, sier Stokkan.

Han peker blant annet på HAs forhold til fiendeklubben Outlaws, som etablerte seg i Trondheim for halvannet år siden.

– Vi har hatt noen små voldsepisoder med dette, sier politioverbetjenten, som understreker at publikums sikkerhet er politiets førsteprioritet.

Snakker med Sverige

Den antatte lederen for Hells Angels i Norge, Leif Ivar Kristiansen, sitter for tiden i politiets varetekt i påvente av en ny straffesak for Sør-Trøndelag tingrett.

Politiets Bjørn Stokkan tror ikke det er et taktisk valg fra Mongols’ side å etablere seg i Trøndelag mens Kristiansen er satt ut av spill.

– Nei, jeg tror heller det er resultatet av ei utvikling de siste to årene, hvor vi har sett at MC-klubber ekspanderer og etablerer seg her. Vi har hatt Hells Angels i Midt-Norge, så kom Outlaws, og nå kommer resten, sier Stokkan til Adresseavisen.

Lensmann Gunnar A. Solli i Leksvik vil ikke gå i detalj på hva politiet har foretatt seg i forbindelse med det mye omtalte eiendomskjøpet i kommunen, men framholder at de «ikke sitter på gjerdet og venter».

Samtidig bekrefter han at norsk politi har innhentet informasjon fra svensk politi i sakens anledning. Mongols MC etablerte seg i Sverige i mai, og den svenske presidenten Jonas Bergdahl er tidligere straffedømt i hjemlandet.

– Overdrevet frykt

– Vi har bedt om opplysninger rundt klubben Mongols og dens medlemmer, sier Solli til Adresseavisen.

– Hvor reell er Mongols' interesse for å kjøpe eiendommen på Amborneset?

–Jeg ønsker ikke å spekulere i vikarierende motiver. Vi må forholde oss til realitetene. Og det er at det kan bli en etablering. Det er vi bekymret for, sier Solli.

Talsmann for Hells Angels i Norge, Rune Olsgaard, mener at politiets frykt for MC-miljøet er overdrevet:

– De siste 15 årene har det vært rolig i MC-miljøet i Norge. Nå har de begynt å skape fiendebilder for å sikre bevilgningene sine. Jeg hadde trodd at de hadde annet å tenke på etter 22. juli – ting som kanskje kunne komme Norge til gagn, sier Olsgaard.

Bruker frykten

Onsdag kveld var politioverbetjent Bjørn Stokkan i Leksvik for å delta et åpent informasjonsmøte om såkalte énprosentklubber.

- Vi er opptatt av publikums holdninger. For eksempel vil jeg komme inn på det å benytte seg av medlemmer fra MC-klubb for å kreve inn gjeld. Klubbmedlemmer tjener store penger på å kjøpe en gjeld til godt under pålydende, og krever inn penger til langt over pålydende. De bruker frykten de har opparbeidet seg for å få den som skylder til å betale, sa Stokkan i forkant av møtet.

Ifølge politiet er innkreving av gjeld en del av klubbmedlemmers inntektsgrunnlag.

- Det er et system som er bygget på frykt. Den frykten klubbene har opparbeidet seg, er ikke noe politiet har hengt på dem. Men i Norge har vi allerede et system, som ivaretar alles interesser. Derfor rører dette ved grunnverdiene for vårt demokrati, sier politioverbetjenten.

Svensk politi følger Mongols

Svensk politi kjenner ikke til lovbrudd begått av Mongols MC på svensk jord.

– Vi hørte først om dem før sommeren. Medlemmene har tilhørt samme miljø i lengre tid og er kjenninger av politiet. Flere er dømt for vold og utpressing, sier Lars Öjelind.

Han er leder for gruppen som jobber med MC-miljøet i rikskriminalpolitiet i Sverige. Öjelind mener Mongols sin avdeling i Stockholm består av i underkant av ti medlemmer.

Han påpeker at politiet har lite kjennskap til den nyetablerte klubben, men at de kjenner president Bergdahl godt fra tidligere forhold. Öjelind forsikrer at svensk politi holder klubben og andre énprosentsmiljøer under oppsikt.

Mongols MC kaller seg selv «The baddest 1%er Motorcycle Club known worldwide». Öjelund skjønner om norsk politi er lite begeistret for å få en ny beryktet MC-klubb og hanskes med.

Mongols: - Ikke kriminell klubb

– De bør se på det, men jeg tror norsk politi er fullt vitende om hva Mongols er, sier han.

Öjelind har inntrykk av at miljøet vokser og ser på det med bekymring.

– Det er ikke bra at ytterligere konkurrenter til Hells Angels og Bandidos etablerer seg, uttaler han.

Angående et kjøp i Leksvik gjør Mongols-president i Skandinavia, Jonas Bergdahl, alt han kan for å berolige innbyggerne.

– Vi skal ikke komme til Leksvik for å lage pøbel. Jeg hadde forstått reaksjonene i bygda om vi var dømt for lovbrudd der tidligere. Mongols MC har et rykte fra USA. Klubben har derimot aldri blitt dømt som organisasjon, bare enkeltmedlemmer er domtfelt. Jeg er også tidligere straffedømt, men man er ikke kriminell hele livet av den grunn, sier Bergdahl.

 
 
 
 
På forsiden nå